Política

Constantí a doble bombo

El bateria d’Els Pets, Joan Reig, assegura que els resultats de la consulta a la localitat del Tarragonès seran un assaig a nivell català

A Constantí se senten observats. És l’únic poble del Tarragonès que organitza una consulta per la independència diumenge, i també és el més important en l’històric triangle Reus-Tarragona-Valls. El municipi, de tradició agrícola, va créixer molt en dècades passades, quan la indústria química va atreure milers d’immigrants, i no ha vençut una certa segmentació social. Actualment pateix la crisi amb una taxa d’atur creixent, especialment en els serveis i la construcció, i hi ha qui veu alguna cosa més en la convocatòria. “Constantí és un assaig de Catalunya. Els resultats poden ser en certa manera extrapolables”, afirma Joan Reig, bateria d’Els Pets i constantinenc universal.

A Constantí hi ha 5.267 veïns amb dret a vot, i la convocatòria en si és ja de fet tot un èxit. La consulta ha posat d’acord les dues entitats amb més solera del poble, el Casino i el Sindicat, que han aparcat velles rivalitats per una causa comuna. L’acord, que és considerat històric pels presidents de les dues entitats, Josep Maria Coll i Josep Maria Nicolau, s’ha entès com un missatge de prova superada per a altres agrupacions, com la Penya Barcelonista, l’Associació Literària, els Grallers o el Centre d’Estudis, que s’han sumat a l’organització.

El repte és utilitzar la consulta com un ariet davant la divisió social, obrir diàleg amb altres col·lectius del poble, especialment amb els nous veïns arribats de Romania o el Magrib, en general els menys integrats, i que també tenen dret a expressar-se diumenge. Durant dècades, l’urbanisme segregador i interessos polítics han dividit Constantí en compartiments estancs, “separats segons l’origen”, diu Josep Maria Coll. “Això ha segrestat la identitat del poble molts anys. I ara volem recuperar-la entre tots, sense mirar-nos el melic, i amb la mà ben estesa”, afegeix Josep Maria Nicolau.

L’organització, integrada per unes quaranta persones –també fills d’immigrants arribats als anys seixanta i setanta–, té l’esperança que l’esforç d’unió acabarà sent positiu per al poble, i que aplanarà el camí per a futures iniciatives.

Suport de tota la comarca

Els preparatius són seguits de prop per molta gent al Camp de Tarragona. En l’organització hi col·laboren persones de pobles pròxims, i en alguns actes de campanya hi han assistit dirigents de CiU i ERC. “Tenim pendent tota la comarca”, explica Josep Maria Coll. A l’Ajuntament el suport a les consultes va guanyar per set vots a favor (ERC, CiU i un regidor no adscrit), cinc abstencions (PSC) i un vot en contra (PP). Diumenge s’han convocat tot d’actes lúdics, i les dues urnes s’instal·laran al vestíbul de l’Ajuntament.

Com a contrapunt al bon rotllo, Falange Española ha demanat permís per manifestar-se al poble. L’organització del referèndum hi treu ferro. “Fa anys feien por, però ara fan riure. Semblen d’una pel·lícula de Pajares i Esteso”, afirma Joan Reig, convençut que com més cridi l’espanyolisme ranci, més gent anirà a votar, i que tard o d’hora s’haurà de convocar un referèndum vinculant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona