Política

Carod-Rovira: "No sembla sensat que tot ho hagi d'assumir Catalunya"

El vicepresident del govern de la Generalitat, avui com a portaveu, ha dit que el govern "respecta però no comparteix" la decisió de l'Ajuntament d'Ascó. Montilla enviarà una carta al ministre d'Indústria per expressar el desacord del govern català a instal·lar un magatzem nuclear a Catalunya

Josep-Lluís Carod-Rovira ha expressat com a portaveu del govern de la Generalitat, i en roda de premsa posterior al Consell de govern, “el seu màxim respecte institucional” cap a l'Ajuntament d'Ascó, que ha votat a favor de presentar una candidatura per acollir al municipi un magatzem de residus nuclears, però no li dóna el seu suport.

Així, el vicepresident de l'executiu català ha dit entendre que un ajuntament defensi els interessos de les persones que hi viuen però no comparteix la decisió final sobretot per dos motius: perquè és una determinació que s'ha pres “sense consens ni polític i social” i perquè no s'adequa a l'equilibri territorial.

Quant a l'equilibri territorial, Carod-Rovira ha dit que la població de Catalunya representa el 16% del total de la població del territori espanyol però que en canvi produeix un 40% de l'energia nuclear. Així, el vicepresident ha dit que "no sembla sensat que tot ho hagi d'assumir Catalunya". Carod-Rovira ha apel·lat a la solidaritat històrica de Catalunya amb la resta de l'Estat, nomenant el tema del dèficit fiscal, i ha afegit que "Catalunya ja ha pagat prou; no té sentit que se'ns demani més solidaritat".

Pel que fa al consens, Carod-Rovira ha dit que "el sentit comú aconsella que hi hagi consens social i polític" al territori on es vulgui acollir un magatzem d'aquestes característiques. També ha dit que aquestes decisions s'han de prendre "en un marc de calma" i "això ja no es compleix".

El govern català ha ratificat que no actuarà d'ofici quant al tema dels interessos laborals d'alguns dels regidors que han votat a favor del magatzem al ple extraordinari de l'Ajuntament d'Ascó. Tot i això, Carod-Rovira, ha dit que si el Consell Comarcal demana informes al respecte, la conselleria d'Obres Públiques l'elaborarà.

Si el procés tira endavant, l'Estat requerirà els informes partinents al govern autònom, i "lògicament, la posició (del govern) és desfavorable" ha conclòs Carod-Rovira. Així, el president del govern de la Generalitat, José Montilla, remetrà una carta al ministre d'Indústria per expressar el desacord de l'executiu català a què s'instal·li un magatzem nuclear a Catalunya.

És enmig d'aquest procés institucional que el govern català, ha dit el vicepresident, utilitzarà "tots els recursos legals" per impedir que Ascó aculli el magatzem nuclear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.