Política

Ridao acusa Zapatero de donar l'esquena al catalanisme per por electoral

Ha lamentat que el president només hagi buscat suport a Catalunya quan l'han fallat el PNB i el BNG

El secretari general d'ERC i portaveu al Congrés, Joan Ridao, ha acusat avui el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de "donar l'esquena al catalanisme constantment", buscant qualsevol altra alternativa política per tirar endavant les seves iniciatives, per temor al cost electoral que podria tenir.

Ridao ha lamentat que el president només hagi buscat suport a Catalunya quan li han fallat el PNB i el BNG, tot i que això afavorís un acord "satisfactori" sobre el nou model de finançament autonòmic.

En preguntar-li sobre el balanç de l'últim any, el republicà ha subratllat que el PSOE "s'ha casat i divorciat" amb tots els grups al Congrés, amb la seva "geometria variable".

Per Ridao, això és només un "eufemisme que emmascara la voluntat de Zapatero de fer-ho tot sol ", ha dit.

Alhora, ha assegurat que la dificultat del cap de l'Executiu espanyol per trobar aliats estables és a causa, en gran part, del fet que "tots els qui han compatibilitzat amb ell han sortit abrasats".

Segons la seva opinió, tot això no li dóna consistència política ni coherència ideològica al govern, tot i que hagi superat alguns esculls després que PNB i BNG li retiressin el seu suport incondicional. Segons Ridao, això ha estat possible per l'absentisme del PP, l'"argúcia" de sumar-se a altres grups per evitar la derrota i buscant el suport del catalanisme en el context de la negociació del nou model de finançament.

"El govern no té una línia coherent, continua improvisant i desmobilitza fins i tot el seu propi electorat", ha afirmat Ridao, que només ha destacat com aspectes positius del 2009 el nou finançament i la llei de l'avortament.

Amb vista a l'any que acaba de començar, el republicà ha insistit que ERC ha renunciat a fer de "llebre" del govern en matèria del model d'Estat, tot i que no ha descartat pactes puntuals en assumptes d'interès general per a Catalunya.

Ha destacat que encara es poden negociar alguns aspectes de la llei d'economia sostenible, que tenen un especial interès a coincidir en determinats temes de la llei de llibertat religiosa, i que lluitaran per un paper important de partits i agents socials en un pacte estatal contra la crisi.

Alhora, ha recordat la incògnita que suposa la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, no només per a la política catalana sinó també per al PSOE; segons la seva opinió, condicionarà el govern en els pròxims mesos perquè està compromès amb el seu desplegament.

Ridao ha posat també sobre la taula alguns dels reptes del pròxim any, com la superació de la crisi, per la qual considera que cal anar més enllà de la llei d'economia sostenible; la configuració del nou mapa audiovisual, que parteix d'un projecte de llei que mostra "el servilisme del govern cap al sector privat" i amenaça el sector públic, així com les lleis de llibertat religiosa i antitabac


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.