Política

Espanya fa pinya amb Sèrbia contra la independència de Kosovo a l'Haia

L'Estat espanyol assegura que la secessió només és vàlida "per a les colònies". Els EUA avalen l'autodeterminació kosovar i Rússi s'hi oposa

Què preval en la legalitat internacional: la integritat territorial d'un Estat o el dret a l'autodeterminació dels pobles? Aquest és el dilema que té sobre la taula el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'Haia en el cas sobre la legalitat de la independència unilateral de Kosovo del febrer del 2008.

Els representants dels EUA i Rússia al tribunal van manifestar ahir arguments contraposats sobre la sobirania de Kosovo. Pels EUA, la declaració d'independència va ser una "expressió de la voluntat del poble de Kosovo", a més de ser l'única manera de garantir l'estabilitat als Balcans.

D'altra banda, el representant nord-americà va insistir que Kosovo és "un cas únic" que no es pot comparar amb cap altre conflicte del món. Per contra, Rússia va argumentar que la separació unilateral de Kosovo és il·legal, ja que no respecta la resolució 1244 del Consell de Seguretat de l'ONU del 1999, que garanteix la integritat territorial de Sèrbia. Segons Moscou, "certes violacions dels drets humans dels albanesos durant els 90" a Kosovo no poden servir com a justificació per a la proclamació unilateral de Pristina.

Ahir va ser també el torn de l'Estat espanyol, que dóna suport a Sèrbia en contra de la independència de Kosovo. La representant espanyola al TIJ, Concepción Escobar, va defensar que s'ha de respectar la resolució 1244 del 1999 fins que el Consell de Seguretat no prengui una nova decisió sobre Kosovo. Escobar va destacar també que una secessió unilateral no està permesa pel dret internacional, llevat dels casos d'una "colònia".

El TIJ està examinant la legalitat de la declaració unilateral de Kosovo després d'una sol·licitud de Sèrbia a l'Assemblea General de l'ONU. Les audiències, començades l'1 de desembre, acabaran aquest divendres. El Tribunal tindrà aleshores uns mesos per emetre una "opinió consultiva" sobre la legalitat de Kosovo, que no serà vinculant per al govern de Pristina.

Tant Sèrbia com Kosovo tenen en aquest procés l'ajut legal de tretze Estats. A més de Rússia i Espanya, Belgrad compta amb el suport de països com la Xina, el Brasil o l'Argentina. En defensa de la independència de Kosovo hi ha els EUA, França, Alemanya, Gran Bretanya i Croàcia, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Croada contra l’assetjament sexual al transport públic britànic

BARCELONA
Política

Mor José García Rodríguez, exregidor de Vilablareix

estats units

La campanya de Harris compra 90 milions de dòlars més en anuncis

barcelona
GUERRA A EUROPA

Ucraïna assegura que la incursió a Rússia continua guanyant terreny

BARCELONA
guerra a europa

Alemanya busca un ucraïnès per la seva vinculació amb el sabotatge al Nord Stream

barcelona
política

Campanya d’autoinculpació pel míting de Puigdemont de l’Arc de Triomf

barcelona
política

Illa promet als Mossos que treballaran “allunyats de la confrontació política”

barcelona
amèrica llatina

L’ONU denuncia la falta de transparència en les eleccions de Veneçuela

barcelona
política

Lluís Puig canvia l’advocat Sàmper i revela que Puigdemont li va demanar que no l’acompanyés

barcelona