Política

Un canvi de local donaria llum verda al referèndum d'Arenys

L'Estat impugna l'acord de ple que cedeix una sala de l'Ajuntament per a la consulta, però no demana al jutge que prohibeixi res a l'entitat organitzadora, que podria buscar un recinte privat per fer la votació

Malgrat la voluntat d'impedir la consulta, expressada obertament, el recurs contenciós administratiu presentat per l'Advocacia de l'Estat al jutjat té tan poca consistència que només servirà per obligar els organitzadors a canviar de local –haurien de renunciar a la sala municipal prevista i buscar-ne una de privada– per fer la consulta d'autodeterminació d'Arenys de Munt.

Fonts jurídiques consultades per l'AVUI.cat han subratllat que, amb aquesta demanda sobre la taula –que ha estat qualificada de "nyap"–, el jutge no pot incidir en l'activitat d'una entitat social privada, com és el Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA), ja que l'únic que ha estat impugnat és l'acord del ple del 4 de juny.

Encara que el jutge accedís a les pretensions de l'advocat estatal i anul·lés·les de manera urgent l'acord municipal, l'única conseqüència pràctica seria que els organitzadors es quedarien sense la sala municipal que els ha estat cedida.

Segons reflecteix el mateix informe jurídic elaborat per l'Advocacia de l'Estat, la moció aprovada el 4 de juny donava "total suport i adhesió a la comissió promotora que ha presentat al Parlament de Catalunya la iniciativa legislativa popular" per reclamar un referèndum d'autodeterminació i facilitava l'organització municipal per recollir signatures en favor d'aquesta ILP, que després va ser rebutjada per la mesa del Parlament.

En referència a la consulta arenyenca, es limitava a autoritzar el MAPA per "utilitzar la sala municipal el diumenge 13 de setembre d'enguany, per recollir signatures i realitzar una consulta per copsar l'opinió de la població en els mateixos termes que es proposa en la ILP".

Els membres de la comissió organitzadora han evitat la utilització de dades confidencials en poder de l'Ajuntament, precisament per evitar-se els problemes legals. No han utilitzat, per exemple, el padró. Per controlar les votacions, han habilitat un sistema informàtic que evitarà que ningú pugui votar més d'una vegada, i qui vulgui participar en la votació haurà de presentar un DNI o algun altre document, com ara el certificat d'empadronament, que demostri que viu a Arenys de Munt. D'aquesta manera, i encara que la consulta sigui estrictament simbòlica, reflectirà un resultat rigorós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.