Política

El caos organitzatiu de Nacions Unides obliga la delegació de la Generalitat a abandonar la cimera de Copenhaguen

Part de la delegació s'ha hagut d'acreditar com a ONG i fer cua al costat dels activistes

La delegació de la Generalitat, encapçalada pel vicepresident Josep-Lluís Carod Rovira i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha hagut d'abandonar aquest dilluns la cimera contra el canvi climàtic de Copenhaguen i traslladar l'acte previst a un hotel.

Ja que el govern espanyol només ha acreditat tres membres del govern –el conseller Francesc Baltasar; el president de la Generalitat, José Montilla; i el director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Frederic Ximeno–, la resta de la delegació catalana –incloent-hi Carod-Rovira i la viceconsellera d'Acció Exterior i Cooperació, Roser Clavell– s'ha hagut de registrar com a ONG, així com els tècnics del departament de Medi Ambient que treballen en l'oficina del govern a la cimera.

És per això que el conseller Baltasar i una part de la delegació han aconseguit entrar al recinte Bella Center de la capital danesa, on se celebra la cimera climàtica, però l'altre meitat del grup ha quedat atrapada en les llargues cues. Després de fins a set hores d'espera sota el fred al costat dels activistes, han desistit i s'han traslladat a un hotel.

Aleshores tots els membres de la delegació han decidit sortir del recinte i reunir-se amb la resta de la delegació per celebrar l'acte de signatura del protocol de col·laboració entre Catalunya i la regió senegalesa de Fatick. També l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder, i alguns periodistes han hagut de marxar.

Oficina catalana al costat d'EUA i França
Carod ha assegurat que, tot i el "caos organitzatiu", el govern "és present a Copenhaguen i ho serà fins al final, en defensa que la política contra el canvi climàtic no és ja només un combat dels estats sinó també de governs com el nostre". Així, la Generalitat manté la seva oficina a la cimera i hi continua participant.

De fet, el de la Generalitat és l'únic govern no estatal que té oficina pròpia en la reunió de l'ONU contra l'escalfament global, al costat de les dels Estats Units i de França. Ni Flandes ni el Quebec, a diferència de Catalunya, no tenen cap espai propi en l'àrea destinada als governs estatals i el mateix passa amb la resta de nacions sense Estat.

La delegació catalana participarà aquest dimarts en la reunió del Climate Group, de la qual n'és membre fundador, i hi intervindran Montilla, Carod-Rovira i Baltasar. Els delegats del Govern enviats a Copenhaguen, acreditats com a Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible, reivindiquen que qualsevol acord de retallada d'emissions contaminants tingui en compte els governs regionals, el que es coneix com a "esmena catalana".

D'altra banda, el vicepresident ha lamentat que "alguns països s'hagin sentit molestos perquè potser no han tingut les formes més adequades d'incorporar-se als treballs de la conferència".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.