Política

Obama reconeix que no podrà tancar Guantánamo al gener

El president nord-americà evita fixar una nova data tot i que confia a clausurar la presó al llarg de l’any vinent

El president dels EUA, Barack Obama, ha admès el que ja era un secret del domini públic: que no podrà tancar la presó de Guantánamo en el termini previst, és a dir, el gener del 2010. És el primer cop que Obama reconeix oficialment que no podrà complir la que va ser una de les seves principals promeses electorals. Només dos dies després d’assumir la presidència, va signar l’ordre per tancar la presó el 22 de gener del 2010.

En diverses entrevistes televisives concedides a cadenes de televisió nord-americanes durant la seva gira asiàtica, Obama va reconèixer que el termini “no es complirà” però va negar estar “decebut”, ja que sabia que tancar Guantánamo “serà difícil”. El problema més gran continua sent què fer amb els gairebé 215 detinguts que continuen a la presó.

Alguns detinguts podran ser jutjats per tribunals civils o militars fora de la presó, altres han de ser alliberats tot i que ni els EUA ni altres països frisen per acollir-los, i hi ha un grup de detinguts, gairebé un centenar, contra els quals els EUA no tenen proves per jutjar-los però que tampoc volen alliberar perquè són considerats una amenaça. Per a aquests detinguts, l’administració Obama ha obert la porta que siguin traslladats a presons de màxima seguretat en detenció indefinida, cosa que ha estat criticada per les organitzacions de defensa dels drets humans en considerar que no fa més que repetir Guantánamo en un lloc nou, però també pels republicans, que diuen que és un perill.

L’anunci fet la setmana passada que cinc sospitosos dels atemptats de l’11-S serien jutjats a Nova York és, per ara, l’avenç més significatiu que ha fet l’administració Obama en els últims mesos. Una decisió que el president nord-americà va tornar a defensar ahir i va suggerir que seran sentenciats a la pena de mort, tot i que va afirmar que no volia prejutjar res.

Obama no va fixar un nou termini de tancament tot i que preveu que es tanqui al llarg “de l’any que ve”. “No posaré una data exacta perquè depèn molt de la cooperació del Congrés”, va dir. Fins ara els congressistes han estat posant bastons a les rodes als plans d’Obama per tancar Guantánamo, ja que els legisladors republicans –i molts de demòcrates– rebutgen que els presoners siguin alliberats en territori nord-americà i van negar també els recursos addicionals per al tancament de la presó. La resistència del Congrés, la negativa de tercers països a acollir presoners i els detinguts que no poden ser jutjats ni alliberats són els principals obstacles per tancar el centre.

Amb un munt de reptes ètics i legals, tancar Guantánamo és més complex del que preveia el govern i molts creuen que Obama es va precipitar quan va fixar el termini d’un any per clausurar-la.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona