Política

El govern català es distancia del referèndum d'Arenys i de la reacció de l'Estat

Nadal assegura que la Generalitat "no té res a dir" sobre una consulta ciutadana que queda "fora de l'àmbit de la regulació normativa"

Fredor i distanciament respecte als dos bàndols. Aquesta és la posició del govern català pel que fa a la  consulta d'autodeterminació d'Arenys de Munt i a la reacció de l'Estat espanyol. Joaquim Nadal  ha estat el conseller que aquest dimarts ha fet de portaveu en la compareixença de premsa –retransmesa per televisió– posterior a la reunió setmanal de l'executiu. I segons el titular de Política Territorial, el govern de la Generalitat "no té res a dir sobre consultes ciutadanes que no tenen valor normatiu".

Lluny, doncs, de la consulta, però també de la posició del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha portat al jutjat el referèndum simbòlic organitzat pel Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA), amb un recurs presentat i defensat per un advocat estatal que va ser candidat, en dues eleccions, de la Falange, Jorge Buxeda Villalba.

Com és conegut, les formacions que integren el tripartit presidit per José Montilla tenen posicions diferents i contràries respecte a la iniciativa i sobre el fet que l'Ajuntament arenyenc hi doni suport. ERC i ICV defensen la legitimitat de la consulta, i el PSC s'hi oposa, fins al punt que els dos regidors que tenen a Arenys van ser els únics de votar contra l'acord de ple que cedia una sala per posar-hi les urnes.

Amb aquest panorama, Nadal ha recordat que el govern català "ha fet els deures i ha presentat al Parlament un projecte de llei de consultes, que establirà els requisits per fer referèndums, locals o generals, de la competència de cada administració en cada cas". Tanmateix aquests "referèndums", no tenen res a veure amb "una consulta [el conseller ha remarcat amb l'entonació la tria de la paraula, per diferenciar-la de referèndum] ciutadana que queda fora de l'àmbit de la regulació normativa".

Pel que fa a la necessitat d'un dispositiu policial que eviti aldarulls el dia de la consulta, diumenge que ve, Nadal ha puntualitzat que el govern no n'ha parlat en la reunió d'aquest dimarts perquè el conseller d'Interior, Joan Saura, no hi ha assistit. Tanmateix, ha advertit, "de dispositius policials se'n munten molts cada dia, i no cal que passin per [la reunió de] govern".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.