les claus de la Unió Europea

Informe sobre l'estat de la Unió el 2009

Algunes claus importants per conèixer l'Europa del futur amb aspectes com ara la mundialització, les tensions internacionals i la seguretat, la crisi econòmica i financera, institucions i integració europea formen el gros dels temes que es tracten en el darrer informe Schuman sobre Europa L'estat de la Unió 2009, que fa pocs dies la Fundació Robert Schuman va presentar a París.

Amenaça d'abstenció rècord

Les eleccions del mes de juny al Parlament Europeu podrien registrar una abstenció rècord. Segons el darrer Eurobaròmetre publicat a Brussel·les la mitjana europea de l'abstenció se situarà en un 66%. Aquesta seria la taxa d'abstenció més elevada des de les primeres eleccions, el 1979. Segons el mateix sondeig, l'Estat espanyol, Polònia, Àustria, la Gran Bretanya i Portugal són cinc dels estats membres on l'abstenció serà més alta. En canvi, entre els estats en què hi haurà més participació, segons el mateix sondeig, figuren Bèlgica, Luxemburg i Dinamarca. El desconeixement de les tasques dels eurodiputats i el desinterès pels afers europeus són dues de les causes que motivaran aquest índex tan elevat abstenció. Els ciutadans europeus estan més preocupats pel creixement econòmic i per l'atur que pel debat europeu i les eleccions a l'Eurocambra.

Durão Barroso, campanya a internet

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha aprofitat l'ambient de la precampanya electoral del Parlament Europeu per posar en marxa el web Tellbarroso.eu, amb el qual pretén mantenir el contacte amb internautes i blocaires. Des del nou web i amb el lema La seva opinió ens interessa» Barroso pregunta: «Què pot fer la Unió Europea per millorar la nostra vida?» Només cal entrar-hi, donar unes dades sobre el perfil, no cal identificar-se i després es podrà deixar escrit tot allò que es vulgui. Si l'usuari s'identifica tindrà la possibilitat d'aconseguir un viatge per visitar Brussel·les i les institucions europees, i fins i tot conèixer Durão Barroso.

35,5 milions d'electors a l'Estat

Un total de 35.510.837 ciutadans podran triar els representants espanyols al Parlament Europeu el 7 de juny, segons les dades fetes públiques per l'INE. D'aquests, 33.974.358 són ciutadans espanyols residents a l'Estat, 1.254.724 són resideixen a l'estranger i 281.755 són ciutadans d'altres països de la UE que podran votar a l'Estat espanyol, dels quals 76.280 són britànics, 48.613, romanesos, 34.009, alemanys i 30.329, italians.

Els liberals, tercera força

El Partit dels Liberals, Demòcrates

i Reformistes (ELDR) aspira a mantenir-se com la tercera força del Parlament Europeu. L'ELDR, en un manifest de quinze fulls, posa en relleu la necessitat de protegir el mercat únic com a resposta a la crisi econòmica i de transformar Europa en una economia baixa en emissions.

Marek Mora, a favor de Lisboa

El secretari d'estat d'Afers Europeus de la República Txeca, Marek Mora, que ha presentat a Barcelona l'informe semestral de la presidència txeca de la UE, s'ha mostrat optimista i confiat que el seu país ratificarà el Tractat de Lisboa

Protegir els menors a Facebook

La comissària europea per a la Societat de la Informació, Viviane Reading, ha demanat a les xarxes socials d'internet (com ara Facebook o Twitter) que garanteixin que els comptes dels menors d'edat siguin «privats per defecte i inaccessibles» a través dels cercadors de la xarxa. La comissària recorda que la UE està reforçant la privadesa dels ciutadans a la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.