Política

Jordi Pujol veu "pressions" de la Casa del Rei i el govern perquè les personalitats dissimulin la seva catalanitat

L'expresident ha aprofitat per demanar a Ferran Adrià que exportés la seva catalanitat

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol (CiU) ha afirmat avui que esportistes d'elit catalans i altres personalitats han rebut "pressions" de la Casa del Rei i de governs espanyols perquè no facin grans manifestacions de catalanitat, fins i tot sota amenaces.

"No sempre és fàcil fer aquesta presentació de catalanitat", ha dit, perquè en alguns casos la pressió que reben és difícil de resistir. "En més d'un cas –i no diré noms–, sobretot del món de l'esport, se'ls ha dit ben clarament: «Escolti, si vostè fa moltes manifestacions de catalanitat, aquella beca que té o aquell estudi se li retirarà», o un patrocini", ha afegit.

Pujol ho ha dit durant un debat del Centre d'Estudis que porta el seu nom, i que ha mantingut amb el cuiner Ferran Adrià. L'expresident ha aprofitat per demanar a Adrià que exportés la seva catalanitat, tot i que ha respectat que vulguin presentar-se també com a espanyols.

"Una mica d'esforç heu de fer", però Pujol ha reiterat que se'ls dificulta introduir la catalanitat a la seva pròpia imatge. Jordi Pujol ha demanat que ofereixin una imatge "positiva i no conflictiva" de Catalunya, perquè aquesta és la manera com convé ser vistos al món, i ha conclòs que la imatge catalana a l'estranger s'ha degradat últimament.

El paper de la premsa
Pujol ha destacat la influència de la premsa en la imatge internacional. Així, ha explicat que una manera de sortir a la portada d'un gran diari pot ser haver sofert un atemptat, però una altra és ser portada del The New York Times per la qualitat del treball, com és el cas d'Adrià. "En algun moment –ha destacat– hem sortit a les portades quan Catalunya ha tingut un pes molt determinant a tot Espanya", i ha posat un exemple de titular: "El govern espanyol està pendent del que decideixin els catalans".

Adrià creu que Catalunya necessita una estratègia per aprofitar oportunitats. Ha proposat treure més partit de la "marca" que aporten els triomfadors, com el jugador de bàsquet Pau Gasol. A més, ha recordat que el País Basc s'ha avançat a Catalunya en crear una escola d'alta cuina, que s'està construint a prop de Sant Sebastià. Ha elogiat el projecte basc, i ha defensat que ell mateix hagi acceptat presidir-ne el Consell Assessor.

Per això, espera que Catalunya sí que acabi liderant l'alta educació i investigació en turisme, per a la qual cosa ha confiat a tancar finalment un acord amb Esade, "una de les escoles de negocis més importants del món" i que es troba a Barcelona, ha subratllat. I ha demanat que la nutrició i l'alimentació centri una assignatura a l'escola, perquè seria una idea única que a més aprofitaria l'impuls que Catalunya ja ha donat a l'alimentació i la gastronomia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.