Política

Otegi torna a seure avui al banc dels acusats

Otegi i tres dirigents més de l'esquerra abertzale seran jutjats per un delicte d'enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes en un acte d'homenatge a l'etarra José María Sagarduy

L'exportaveu de la il·legalitzada Batasuna Arnaldo Otegi torna a seure aquest dimecres al banc dels acusats de l'Audiència Nacional per ser jutjat, al costat de tres dirigents més de l'esquerra abertzale, per participar a l'acte d'homenatge a l'etarra José María Sagarduy, àlies Gatza, que es va fer el 9 de juliol del 2005 a Amorebieta (Biscaia).

Otegi i els altres tres acusats –Itziar Galardi, Jon Enparantza i Estanislao Echaburu– seran jutjats per un delicte d'enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes, i un altre de reunió il·lícita.

La fiscal Blanca Rodríguez sol·licita una pena de 18 mesos de presó per a l'exportaveu de Batasuna i 15 per a la resta de processats, mentre que el Fòrum d'Ermua i Dignitat i Justícia, que exerceixen l'acusació popular, reclamen que tots tres siguin condemnats a quatre anys i mig i cinc anys de presó, respectivament.

L'homenatge es va fer el 9 de juliol del 2005 al parc Zelaieta d'Amorebieta. Sagarduy va ser condemnat a 69 anys de presó per l'homicidi el 1978 de José María Arrizabalaga i altres delictes terroristes, i és considerat el pres etarra que més temps porta reclòs a la presó, gairebé 29 anys i 6 mesos.

L'acte, que estava presidit per una gran fotografia de l'homenatjat, va ser convocat mitjançant un anunci publicat al diari Gara en què apareixien els anagrames de Batasuna, Askatasuna i Gestores Pro Amnistia i es va fer sota el lema És el moment de la solució, amnistia i llibertat.

Otegi va prendre la paraula per elogiar "la lluita portada a terme pels presos bascos" i comparar Sagarduy amb Nelson Mandela, perquè considera que "igual que ell lluita contra la injustícia per aconseguir un escenari democràtic".

"El col·lectiu de presos (els lluitadors bascos), com Mandela, coneix la presó, la repressió, el patiment, el compromís, la lleialtat i la disciplina, i gràcies al seu lliurament portaran la democràcia i justícia a Euskal Herria", va indicar aleshores.

També va intervenir a l'acte Jon Enparantza, que va denunciar en nom del Moviment Pro Amnistia i Askatasuna "l'actitud repressiva dels Estats espanyol i francès" i va exigir la "immediata posada en llibertat" de Sagarduy.

Per la seva banda, Itziar Galardi va reivindicar la llibertat condicional del pres i va reclamar la participació d'aquest col·lectiu per "superar el conflicte polític i històric que viu el País Basc".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.