Política

La UE reclama els diners dels fons que es van desviar

La petició va adreçada als governs català i espanyol i afecta l'1,3 milions d'euros desviats amb factures falses a l'Ajuntament de Santa Coloma

Brussel·les vol recuperar fins a l’últim dels cèntims del Fons de Cohesió comunitari malversats del cas Pretòria. Si la justícia espanyola confirma el frau, la Comissió Europea reclamarà als governs català i espanyol que li retornin les subvencions, és a dir, els 1,3 milions d’euros que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet hauria desviat fent factures falses. Així ho va avançar ahir un portaveu de l’executiu comunitari, recordant que “la responsabilitat de gestionar i controlar que els fons estructurals es gastin adequadament, fent tots els controls i auditories que calgui, és de les autoritats espanyoles i catalanes”.

Brussel·les podria descomptar aquests 1,3 milions d’euros de futures subvencions a l’Estat si es confirma que, com denuncia la resolució, es van emetre factures falses per valor total d’1,3 milions d’euros per “modificar el destí dels fons procedents de subvencions de la UE” o hauria “fet servir una suma menor a la declarada”.

La Generalitat i el govern espanyol –Brussel·les no pot concretar encara en quina mesura és responsabilitat de cada executiu– hauran de recuperar els diners malversats i si no ho aconsegueixen podrien estar obligats a fer-se càrrec de la meitat de les pèrdues com a mínim. “Només si els diners no es recuperen, perquè el cas ha prescrit o perquè les empreses que han malversat els fons han fet fallida o les institucions ja no existeixen, la CE podria assumir la meitat de la pèrdua, però això únicament si es demostra que les autoritats espanyoles i catalanes han fet tot el possible per recuperar els diners i evitar el frau”, ha advertit el portaveu comunitari. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.