Política

CiU vol que la futura llei d'estrangeria valori el coneixement del català

El debat del projecte socialista s’inicia demà i la federació en recolzarà la tramitació

El projecte per reformar la llei d’estrangeria arriba aquesta setmana al Congrés i té el tràmit assegurat perquè CiU ja ha anunciat que votarà en contra de les esmenes a la totalitat. El diputat de la federació que se n’encarrega, Carles Campuzano, assegura que li agradaria arribar a una entesa amb el PSOE i que, a més, seria desitjable un “acord de fons” per part de tots els grups parlamentaris. Ara bé, que s’arribi a un pacte, per part de CiU, depèn en gran part de la importància que es doni al coneixement del català dels nouvinguts. És a dir, que es reconegui com a factor d’integració.

L’objectiu de Convergència i Unió en aquesta reforma és, en boca de Campuzano, que “es reforci la participació de Catalunya” en els processos normatius com el reagrupament familiar o l’arrelament. I que, a l’hora de donar permisos de llarga durada, es valori el coneixement no només del castellà, sinó també del català, tot i que no en forma d’exàmens o tests. El que sí que proposen, però, per aconseguir aquesta valoració sobre les llengües cooficials de l’Estat, és una reforma del Codi Civil.

Campanya a internet
La reforma de la llei d’estrangeria, i el paper que hi tindrà Campuzano, també són notícia per una iniciativa que és pionera tant al Principat com a l’Estat espanyol. Es tracta de recollir aportacions de tots els ciutadans que ho vulguin a l’hora de redactar les esmenes al text. Per aconseguir-ho, el diputat de CiU ha establert una espècie de simbiosi amb la iniciativa digital Nuestracausa. Un dels seus membres, Marc López, explica com a través de la plataforma americana Mixedink, la qual ja s’ha utilitzat per organitzar debats als Estats Units, recolliran les aportacions de tots aquells que les vulguin fer arribar. Es tracta d’una pàgina que funcionarà de forma paral·lela en català i en castellà, i que serà com una àgora en la qual es podran fer comentaris sobre els comentaris ja fets. S’hi podrà accedir a través del blog de Campuzano i de la fundació CatDem.

Com que és la primera vegada que s’impulsa una iniciativa així, tant Campuzano com la plataforma s’ho miren amb prudència. El diputat de CiU ho resumeix amb un “ens podem morir d’èxit –en referència al col·lapse per multitud d’aportacions– o d’avorriment”. I si bé admet que la posició de la federació és la que és, no descarta retocs durant el tràmit gràcies als comentaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.