Política

“Sóc innocent”

Bartomeu Muñoz s’adreça a la ciutadania a través del seu advocat, proclamant la seva innocència · Garzón té un mes per decidir sobre la petició de llibertat

L’expectació era màxima ahir al migdia en el despatx de Fermín Morales, advocat de l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet. Nombrosos mitjans de comunicació, encabits amb dificultats en una sala, esperaven que el lletrat llegís un comunicat en nom de Bartomeu Muñoz, que hores abans hi havia donat el vistiplau des de la presó de Soto del Real. Adreçant-se a la ciutadania de Santa Coloma i als companys de consistori i de partit, Morales va parlar com si qui comparegués fos el mateix Muñoz i va afirmar contundentment: “Sóc innocent dels delictes que se m’imputen”. Després de repassar la seva trajectòria política, el comunicat de Muñoz afegia que “sóc conscient dels delictes que se m’imputen i també del temps que pot transcórrer fins que la justícia dicti una sentència definitiva que acrediti la meva innocència i restitueixi el meu honor”. Per això, anunciava la seva renúncia a tots els càrrecs polítics.

Més concís va ser Josep Riba, un altre advocat del bufet de Morales, que representa el regidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco. Concís però contudent. En nom de Dobarco, el lletrat va anunciar la renúncia irrevocable a tots els càrrecs, incloent-hi la militància del PSC. També va assegurar que Dobarco no té intenció de tornar a trepitjar ni l’Ajuntament de Santa Coloma ni l’empresa municipal Gramepark. “El que vol és sortir”, va afirmar Riba.

Durant la compareixença, els advocats també van anunciar que aquell mateix matí ja havien presentat davant l’Audiència Nacional el recurs contra les mesures cautelars de presó preventiva.

A partir d’aquest moment, el jutge Baltasar Garzón té un mes per decidir sobre la petició de llibertat atès que en tractar-se d’un cas amb pres els assumptes es procuren resoldre amb més celeritat. El més lògic en aquesta qüestió, però, és que el magistrat instructor rectifiqui la resolució de presó i les raons que l’han justificat, així que el següent pas és recórrer davant la secció penal de l’Audiència Nacional, on una sala formada per tres magistrat decidirà sobre la petició dels encausats.

L’advocat Joan Córdoba, que representa Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, va anunciar que presentarà el recurs contra l’ordre de presó dimecres. Pel que fa a la petició de trasllat a un centre penitenciari català, Córdoba va preferir no anticipar-se fins que no es conegui la resolució dels recursos. En el mateix sentit es van pronunciar els lletrats de Muñoz i Dobarco. Pel que fa a les condicions en què es troben els detinguts, Morales va assegurar que l’alcalde està “tan sencer com es pot estar a la presó”. Una situació similar a la d’Alavedra i Prenafeta. “Estan aguantant”, es va limitar a explicar Joan Córdoba.

Els cinc empresonats pel cas Pretòria estan ingressat al mòdul 1, al qual es destinen habitualment els detinguts no reincidents, i comparteixen cel·les de deu metres quadrats amb capacitat per a dues persones. La presó de Soto del Real és la més massificada de Madrid (1.888 reclusos) i la que té més presos preventius (1.313), que és la situació actual dels cinc catalans. Més sort han tingut, però, Pascual Vela i els empresaris Lluís Casamitjana, Josep Singla i Manuel Carrillo, que ja disfruten de llibertat després d’haver dipositat fiances d’entre 25.000 i 500.000 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona