Política

Manresa defensa el seu paper com a "capital de fet" de la Catalunya Central

Tots els grups municipals amb representació a l'ajuntament de la capital del Bages han signat una declaració institucional conjunta en relació a l'avantprojecte de la llei de vegueries

Tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Manresa han signat una declaració institucional conjunta en relació a l'avantprojecte de la llei de vegueries. La declaració, feta pública avui, defensa el paper de la ciutat com a "capital de fet" de la Catalunya Central.

Segons el text, això es justifica pel seu volum demogràfic, l'activitat econòmica i productiva i per la seva centralitat geogràfica. La declaració expressa també la preocupació del consistori pel fet que la nova llei es converteixi només en una "declaració de bones intencions". Per això reclamen que no s'ajorni més la reorganització territorial i que es faci efectiu el desplegament de tots els departaments del govern.

En la declaració institucional, Manresa aposta fermament per la creació d'una vegueria de la Catalunya Central integrada per les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès. Ho fa des del convenciment que això beneficiarà totes les ciutats i pobles d'aquestes comarques, ja que hi acostarà l'administració de la Generalitat, serà una institució representativa i al servei dels municipis que farà possible la presa de decisions importants des del territori.

El text reclama al govern que no ajorni més la decisió sobre l'articulació del territori i que faci un "pas endavant" per portar el debat al Parlament i per obrir un procés de diàleg amb els governs locals i territorials que permeti definir l'espai de la Catalunya Central.

El document reclama que les conselleries que ho tinguin pendent creïn les delegacions a la vegueria de la Catalunya Central i que s'estableixi un calendari per al seu desplegament complet. A més, els portaveus de totes les formacions polítiques amb representació a l'Ajuntament manifesten estar preocupats davant la possibilitat que el reconeixement de la vegueria de la Catalunya Central "no esdevingui una simple declaració de bones intencions" per la complexitat que comporta la seva creació.

La creació d'aquesta vegueria requereix modificar lleis estatals i superar l'actual divisió provincial. Per això reclamen a la Generalitat que faci aquesta proposta de modificació i al govern de l'Estat espanyol li demanen que l'atengui "amb el màxim de celeritat" perquè la nova divisió pugui "veure la llum" en un termini breu de temps.

En relació amb la capitalitat, el document afirma que la nova llei "no pot fer els ulls clucs davant el paper que juga" Manresa. En aquest sentit destaquen la "capitalitat de fet" pel seu volum demogràfic i d'activitat econòmica i productiva, a més de la seva situació de centralitat geogràfica. No obstant això, la declaració insisteix en l'aposta per promoure el treball en xarxa entre totes les ciutats de la Catalunya Central.

La declaració elaborada i aprovada per la Junta de Portaveus (PSC, ERC, ICV, CiU, PP, CUP i Plataforma per Catalunya) es trametrà a Presidència de la Generalitat, el Departament de Governació, a tots els grups parlamentaris, als Consells Comarcals de l'Anoia, Osona, el Bages, Berguedà i Solsonès i als ajuntaments d'Igualada, Vic, Berga i Solsona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.