Política

El Parlament encarrega un informe jurídic sobre les dues peticions de referèndum d'autodeterminació

Si els lletrats de la cambra dictaminen que les iniciatives populars compleixen els requisits de la llei de consultes, la mesa hauria d'autoritzar la recollida de signatures

La decisió és estrictament tècnica, encara que estigui carregada de connotacions polítiques que donaran joc en la cursa electoral. I com que la decisió s'ha de prendre amb criteris tècnics, els diputats de la mesa del Parlament –que són els que han de fer la votació perquè ho diu la llei de consultes catalana– han encarregat un dictamen als lletrats de la cambra. Aquesta és la situació en què es troben des d'aquest dimarts les dues iniciatives populars presentades en les últimes setmanes perquè s'organitzi un referèndum d'independència oficial a Catalunya.

Segons els portaveus de la cambra presidida per Ernest Benach, la mesa ha decidit avui encarregar l'informe als serveis jurídics i no hi ha cap termini fixat per presentar el dictamen ni perquè els diputats prenguin cap decisió, però s'entén que es farà "aviat". I tornen a insistir: al capdavall, ara només s'ha de comprovar la si les IP compleixen els requisits, fet que permetria autoritzar els impulsors de les dues iniciatives a recollir les 220.000 signatures que, un cop validades per la junta electoral central, donarien pas al debat parlamentari sobre la qüestió. Aleshores començaria la fase política del procés, que podria portar, o no, al referèndum.

Pel jurista i militant de CDC Alfons López Tena, autor de la memòria justificativa de la IP presentada juntament amb el diputat d'ERC Uriel Bertran i 574 promotors en nom de la Coordinadora Nacional per la Consulta, la petició compleix tots els requisits que exigeix la llei de consultes, inclòs el punt que indica que el tema del referèndum ha de ser "competència de la Generalitat". "Ni tan sols hi ha discussió en aquest punt, perquè la Constitució mateixa preveu fins i tot que les comunitats autònomes puguin promoure reformes del text constitucional", argumenta López Tena. 

La seva conclusió és, per tant, que "els lletrats de la cambra confirmaran que la petició compleix els requisits, i aleshores tots els membres de la mesa, inclòs el PP, no tindrà més remei que votar que sí per autoritzar l'inici dels tràmits, perquè si no estarien prevaricant". És el que va passar, recorda, amb la ILP per la supressió de les corrides de toros. "Oi que ningú s'imagina que el PP està contra els toros? Doncs igualment van haver d'autoritzar el procés de la ILP. Després ja han pogut oposar-s'hi políticament, però el primer tràmit és tècnic", afegeix.

Tanmateix, no tothom s'ho mira des del mateix punt de vista. El mateix Uriel Bertran creu que els factors polítics pesaran en la decisió, i espera que CiU i ERC hi votin a favor i que ICV, almenys, s'hi abstingui. Dóna per fet que el PSC i el PP s'hi oposaran. L'informe dels serveis jurídics, però, pot pintar un paisatge més semblant al que planteja López Tena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.