Política

Mas afirma que Catalunya mai ha estat un oasi però tampoc un "femer"

En una conferència a Madrid torna a criticar la 'pena de telenotícies' a què s'ha sotmès els detinguts pel cas Pretòria i ha insistit que el PSC hi està més implicat que CDC

El president de CiU i secretari general de CDC, Artur Mas, ha afirmat aquest dimarts a Madrid que l''oasi català mai ha existit totalment", però Catalunya tampoc ha estat ni és "un pantà o un femer", encara que hi sorgeixin notícies negatives.

Mas ha admès que Catalunya no té "virtuts paradisíaques". "Totes les societats tenen virtuts i defectes, i això a Catalunya li ha passat sempre", ha subratllat.

Ho ha dit en un esmorzar col·loqui del fòrum Nova Economia, en preguntar-li sobre la veracitat de l''oasi" amb el qual han estat identificades la política i la societat catalanes a tot l'Estat espanyol durant la democràcia, i en recordar-li la polèmica del 3%, quan l'aleshores president Pasqual Maragall va parlar de presumptes comissions per obra pública.

"Allò va ser una sortida de to de Maragall. S'han dit autèntiques barbaritats en alguns ambients", ha respost. Amb tot, Mas ha reafirmat que el clima polític i ciutadà català és "més assossegat i menys virulent que en altres parts de l'Estat". "Catalunya semblava un oasi perquè la política es vivia d'una altra manera, un reflex de la societat catalana", ha conclòs.

Mas ha reiterat que en el seu partit no hi ha hagut cap trama, però "sí que hi ha càrrecs socialistes que al capdavant d'institucions han comès faltes, i militants molt importants de CiU que, a títol individual, poden haver comès alguna irregularitat".

La pena de telenotícies, tot i això, ha estat, segons ell, "gairebé més dura" que en cap altra situació, ja que els implicats en l'operació Pretòria han estat emmanillats i exposats davant dels mitjans encara sense ser jutjats.

Per ell, si es pretén construir una societat sana, cal fer-la des del respecte a la presumpció d'innocència. Actualment, segons Mas, hi ha dos judicis: el legal i el social, i aquest últim "es fa en minuts o en segons".

Per aquesta raó, Mas creu que fer aquest judici social no porta enlloc, fet que no significa que "no hi hagi indicis molt clars que hi hagi irregularitats".

Mas observa "amb preocupació" la crisi que està patint la política, que ha atribuït a una "falta clara de lideratges" i a la falta d'autoritat moral dels governants.

Segons Mas, no té sentit la "sacralització del poder", que ha atribuït als socis del govern, de manera que, si no hi hagués aquesta actitud "no s'hauria fet lloc el segon tripartit, perquè partia d'una experiència molt negativa en el primer".

Per aquesta raó, ha destacat que a l'Estat espanyol passa el mateix: "És gairebé impossible que hi hagi grans pactes entre els partits. Tothom fa càlculs estrictament electorals", ha afirmat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona