Política

El president del Consell d'Europa alerta que "Europa no arreglarà" una sentència del Constitucional que tombi l'Estatut

Lluís Maria de Puig adverteix que és "pràcticament impossible" que el tribunal d'Estrasburg "admeti a tràmit" un recurs o que l'Eurocambra "intervingui" per "reprendre" la justícia espanyola

Si el Constitucional tomba l'Estatut la seva sentència no es podrà recórrer al Tribunal dels Drets Humans ni a cap institució de la Unió Europea.

El president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Lluís Maria de Puig, adverteix que és "pràcticament impossible" que el tribunal d'Estrasburg "admeti a tràmit" un recurs o que l'Eurocambra "intervingui" per "reprendre" la justícia espanyola.

"Ho haurem de resoldre dins de l'estat espanyol o no ens en sortirem, no podem tenir la il·lusió que Europa ens ho arreglarà", alerta el socialista empordanès, que critica "els que pensen que anar a Brussel·les vol dir aconseguir més autonomia".

De Puig avisa que Catalunya "podria fer el ridícul si porta a Europa" el conflicte per l'Estatut i una eventual sentència adversa del Constitucional.

"Estic obligat a dir-ho, perquè si no ho faig es crearan expectatives que no són reals, però a la UE hi ha una visió més aviat restrictiva d'aquestes qüestions internes tan delicades i hem de tenir-ho en compte", assegura el president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

De Puig defensa que molts països "no només són reticents al nivell d'autonomia que hi ha a l'estat espanyol sinó que fins i tot els preocupa moltíssim" i cada cop que Catalunya guanya competències "no estan gens contents perquè tenen el mateix problema a casa seva".

"Hauria de ser un cas criminal perquè intervingués" el tribunal d'Estrasburg, que depèn del Consell d'Europa que presideix. De Puig espera "que hi hagi una resolució favorable" del Constitucional, però "si hi ha alguna retallada substancial" de l'Estatut adverteix que seria "un espectacle molt decebedor que Catalunya reaccionés dividida i amb una multiplicitat de posicions i radicalismes que empitjorarien les coses".

Reformar la Constitució o votar contra el PSOE
De Puig aposta per "pensar si reformem la Constitució" si el Tribunal Constitucional "és molt dur". Diputat al Congrés durant 25 anys, el president del Consell d'Europa treu importància a la reivindicació que el PSC tingui grup propi a Madrid i adverteix que els socialistes catalans poden votar en contra del PSOE tot i compartir escons.

"Jo era a Madrid quan teníem grup propi, fa vint anys, i la diferència no és tan gran com tothom es pensa, el que canvia és el que voten els catalans i poden votar una cosa o una altra tant si tenen grup propi com si no", defensa De Puig. "Aquesta és la solució, dependrà de la voluntat dels socialistes catalans que en un moment determinat votin una cosa o una altra", ha afirmat.

De Puig (Bàscara, 1945) és membre del Consell d'Europa des del 1983 i va ser diputat del PSC-PSOE al Congrés per les comarques gironines del 1979 al 2004.

L'historiador i polític empordanès va ser també senador de l'Entesa Catalana de Progrés la passada legislatura. De Puig va ser elegit president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa el gener del 2008 i haurà d'abandonar el càrrec el febrer del 2010, després que els vots de tres senadors del PP hagin impedit la seva reelecció aquest octubre.

Al Consell d'Europa s'hi reuneixen 638 diputats i senadors dels 47 estats membres per treballar per un espai democràtic i jurídic comú europeu seguint la Carta dels Drets Humans. La institució, però, no té el poder ni la influència del Consell Europeu, de la Comissió Europea i del Parlament Europeu, dels quals en formen part els 27 estats membres de la UE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.