Política

Osona es pronunciarà sobre la independència el 13-D

Entitats de 20 municipis ja s'han compromés a organitzar una consulta com la d'Arenys d'aquí a tres mesos. Els coordina una plataforma que espera que s'hi afegeixin una desena més de pobles de la comarca. El dia 13 podria substituir el 6 en el referèndum a tot Catalunya, per evitar el pont de la Puríssima

Vint municipis d'Osona, inclosos Vic i Manlleu, ja es preparen per fer una consulta popular sobre la independència el mateix dia. Les entitats que s'hi han implicat han triat el 13 de desembre, tot i que inicialment es projectava per al 6 de desembre, dia de la Constitució. El pont que generen els dos festius d'aquell cap de setmana –el dia 6 i el dia 8, dia de la Purísiima– ha fet desistir de l'intent. "Creiem que el pont farà baixar molt la participació, i el que ens interessa, més que el resultat, és la participació", argumenta Marçal Orri, portaveu de la plataforma Osona Decideix, acabada de crear.

La proposta i la data seran exportades, amb tota probabilitat, a la resta del país, ja que hi ha tres àmbits des d'on es preparen un gran referèndum en què tots els pobles que ho vulguin es pronunciïn el mateix dia. "Nosaltres creiem que el dia 13 és millor, però el que volem és fer les consultes el mateix dia que la resta del país. Si es decidís que ha de ser el dia 6, ens hi adaptaríem, però creiem que s'acordarà el dia 13", puntualitza Orri.

Quinze dels pobles interessats ja van participar ahir, dimarts, en una reunió d'Osona Decideix, i cinc més hi mantenen el contacte. Tenint en compte que tenen tres mesos de marge, la plataforma creu que hi ha possibilitats que una desena més de pobles s'hi afegeixin. Si fos així, hi participarien el 60% dels 51 pobles de la comarca.

Més reunions, a nivell nacional
La idea de fer un gran referèndum –el mateix dia a tot arreu– i de triar una data significativa va sorgir a Arenys de Munt, durant la consulta de diumenge, que va aconseguir el 41% de participació. Diumenge mateix es va acordar que les plataformes sobiranistes –Deumil.cat, Sobirania i Progrés, la PDD, Catalunya Estat Lliure– es reunirien amb representants de la comissió organitzadora d'Arenys i membres de la junta avaluadora del referèndum maresmenc aquest dijous a Barcelona, per començar a impulsar la gran consulta.

Paral·lelament, l'assemblea de regidors i alcaldes sobiranistes Decidim.cat es reunirà el 3 d'octubre per estudiar quin pot ser el paper i la posició dels Ajuntaments en aquest procés sense provocar problemes legals.

I, finalment, ERC reunia aquest dimecres la seva comissió municipalista i, dissabte que ve, aplegarà els seus alcaldes i regidors per coordinar la seva actuació en l'impuls de les consultes.

Mentre aquests tres camins conflueixen, Osona ja té marca el full de ruta. I aquest dimecres a la nit, s'aprovarà amb tota probabilitat una moció a l'Ajuntament de Berga per donar suport a la consulta a la capital del Berguedà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona