Política

Camacho augura un "acord trampa" de finançament basat en el dèficit i la pujada d'impostos

Considera que Montilla s'hauria de sotmetre a una "moció de confiança" si no hi ha acord el 15 de juliol

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha augurat aquest dilluns que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "està preparant un acord trampa" en matèria de finançament, basat "en el dèficit i en una pujada d'impostos", i ja ha avançat el seu "no rotund" a aquest model.

En roda de premsa, ha advertit que el president català, José Montilla, "acceptarà el que calgui", perquè no pot assumir "un fracàs" en aquest assumpte, i que els seus socis, ERC i ICV-EUiA, també hi donaran el vistiplau, perquè "els motiven molt més els cotxes oficials que el futur de Catalunya".

En aquest context, la dirigent popular ha deixat clar que el seu partit s'oposarà a qualsevol acord que impliqui l'endeutament dels catalans.

Encara que preveu que hi hagi acord abans del 15 de juliol, si s'arribés a aquesta data sense pacte, Montilla s'hauria de sotmetre a una "qüestió de confiança", ha reiterat Sánchez-Camacho.

Si bé el PPC ha presentat un recurs contra l'Estatut davant el Tribunal Constitucional (TC), Sánchez-Camacho ha reprotxat al tripartit encapçalat per José Montilla no haver "complert amb l'Estatut i amb les promeses d'un nou finançament".

També ha criticat que el govern català no hagi facilitat al PP cap tipus d'informació sobre l'evolució de les negociacions del nou model i ha reclamat una reunió "urgent" per corregir aquesta situació.

La presidenta del PP, igual que el PSC, entén que el 15 de juliol és la "data límit" per arribar a un acord sobre aquesta qüestió, si bé ha ironitzat sobre el nul "cas" que fa el PSOE de les advertències del PSC i sobre la falta de paraula de Zapatero.

A partir d'aquesta data, Montilla haurà de "reconèixer el seu absolut fracàs", ha advertit la dirigent popular, que ha subratllat que els catalans "no poden esperar més temps".

Les xifres
Preguntada sobre quants milions d'euros considera el PPC que hauria d'obtenir Catalunya per donar per bo l'acord, Camacho ha tornat a evitar entrar en xifres i s'ha limitat a considerar "clarament insuficients" els 9.000 milions d'euros que el govern espanyol planteja repartir entre les comunitats.

Durant la negociació del finançament, el PP català només ha esmentat xifres una vegada, el 7 de novembre, quan Sánchez-Camacho va reclamar 4.200 milions d'euros.

I és que el PP considera que aquests són els recursos que Catalunya ha deixat d'ingressar amb l'actual sistema de finançament per l'increment de la seva població des de l'any 2001.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.