Política

Obama vol comprar una presó d'Illinois per traslladar-hi els presos de Guantánamo

La mesura passa per tombar una llei que prohibeix traslladar els detinguts a territori americà

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat aquest dimarts que la seva administració comprarà una presó de l'estat d'Illinois i hi traslladarà alguns dels detinguts de Guantánamo, decisió que ha despertat les crítiques del bàndol republicà sobre el fet de portar a territori americà presoners considerats "d'alt risc".

Per tal "d'allotjar un limitat nombre de detinguts de Guantánamo", així com d'altres delinqüents federals, el govern d'EUA s'ha proposat adquirir el Thomson Correctional Center, una presó al nord-est d'Illinois. En la carta que han enviat la secretària d'Estat, Hillary Clinton i el secretari de Defensa, Robert Gates, al governador d'Illinois, Pat Quinn, justifiquen la decisió perquè "no només ajudarà a tractar l'urgent problema de la massificació a les presons federals de la nostra nació, sinó que també ajudarà a aconseguir el nostre objectiu de tancar el centre de detenció de Guantánamo d'una manera progressiva, segura i legal".

El tancament de Guantánamo
Quan Obama va arribar a la Casablanca el gener passat, es va donar un any per tancar la presó de Guantánamo, però des d'aleshores sectors opositors, com ara els republicans, han criticat els seus plans de transferir els presoners als Estats Units al·legant el risc per la seguretat que suposen.

En aquest sentit, el Congrés havia aprovat una llei que prohibeix portar els detinguts de l'illa de Cuba a territori americà, excepte si es fa amb el propòsit de processar-los. Tanmateix, els demòcrates, que controlen les dues cambres del Congrés, podrien aixecar la prohibició davant d'un pla acceptable sobre la matèria.

Els republicans s'han afanyat a mostrar-se en contra de la proposta d'Obama i el seu líder al Senat, Mitch McConell, ha emfatitzat que "la llei vigent ho prohibeix" i ha criticat que l'administració no ha pogut justificar el fet que "transferir terroristes a un Guantánamo Nord farà els americans més segurs".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.