Política

Ausàs reitera la voluntat d'aprovar les vegueries al gener

El conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat manté el seu compromís que el govern aprovarà l'avantprojecte de llei de divisió de Catalunya en set vegueries

El conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, el republicà Jordi Ausàs, manté el seu compromís que el govern aprovarà l'avantprojecte de llei de divisió de Catalunya en set vegueries el gener del 2010, segons fonts del departament.

Així, l'executiu segueix negociant perquè les vegueries siguin una realitat aquesta legislatura, encara que hi ha diverses veus que auguren que el govern acabarà fent marxa enrere.

Davant la polèmica generada, el diputat de CiU al Parlament Lluís Corominas ha reclamat al PSC i ERC que deixin d'enfrontar-se a través dels mitjans de comunicació, mentre que la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, ha instat el tripartit a retirar el projecte.

La polèmica va arribar fa setmanes amb el preacord de la conselleria de Governació amb les entitats municipalistes.

Opositors
La Vall d'Aran, per exemple, s'oposa a la seva inclusió a la futura vegueria de l'Alt Pirineu, i el seu síndic ha dit que si prospera el pla de governació, el seu partit, Unitat d'Aran, trencarà amb els seus socis del PSC.

A Tarragona i Reus, ciutats governades pel PSC, s'enfronten pel nom de la vegueria. Tarragona demana que es digui només Tarragona i Reus defensa la denominació Camp.

L'alcalde de Lleida, també socialista, Àngel Ros, ha rebutjat la creació de vegueries perquè la societat no ha de pagar una administració més, i ha assegurat que no implicarà la desaparició de les diputacions provincials ni de les delegacions de la Generalitat, com asseguren els seus partidaris.

Per la seva banda, altres alcaldes del PSC, la majoria del Baix Llobregat, guarden silenci sobre aquest tema.

Mentrestant, en el denominat Penedès històric (Alt i Baix Penedès, Garraf i sud de la comarca de l'Anoia), i a l'Alt Ter, que engloba Osona i Ripollès, demanen que els dos territoris es constitueixin com a vegueries.

Per ara, el govern recorda que només hi haurà set vegueries, tot i que el text recollirà la possibilitat de crear-ne més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.