Política

Càrrecs electes del Camp i l'Ebre mostren el rebuig unitari al cementiri nuclear

Critiquen que l'Ajuntament d'un únic municipi pugui decidir si acull la instal·lació i "hipotecar tot el país"

Una trentena de càrrecs electes del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han escenificat a Tortosa el seu "absolut rebuig" a la ubicació del magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears a la demarcació, i en concret a Ascó (Ribera d'Ebre), municipi que segons ERC podria presentar-se com a candidat per acollir-lo. Els alcaldes, regidors, diputats i senadors que han participat en l'acte d'oposició organitzat per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) han criticat durament que l'Ajuntament d'un únic municipi pugui decidir si acollir la instal·lació i "hipotequi així tot el país". Els càrrecs han exigit a Ascó que doni a conèixer el seu posicionament.

L'acte de la CANC ha tingut per objectius, tal com ha explicat el seu portaveu, Sergi Saladié, "reafirmar-se en les mocions i resolucions" de rebuig a l'ATC aprovades per 61 ajuntaments del Camp i l'Ebre, 7 consells comarcals i el Parlament català; posar de manifest que, si hi ha algun consens territorial, aquest és "en contra de la instal·lació del cementiri de residus radioactius"; insistir que una instal·lació d'aquestes característiques afecta "no només al municipi que l'aculli i els ciutadans actuals sinó també tota una regió del seu voltant i les generacions futures"; i expressar la "ferma voluntat" de dur a terme "les accions necessàries per evitar la instal·lació el cementiri a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona o, per extensió, a Catalunya".

La convocatòria ha reunit a Tortosa alcaldes, regidors, diputats i senadors de diferents partits polítics –com ERC, ICV, CiU o PSC-. Així, han estat presents, entre d'altres, el senador republicà Pere Muñoz; els alcaldes de Deltebre (Baix Ebre), Gervasi Aspa; de Roquetes (Baix Ebre), Paco Gas; l'Aldea (Baix Ebre), Dani Andreu; d'Alcanar (Montsià), Alfons Montserrat; la diputada d'ERC, Marta Cid; o Xavier Samarra, regidor de Medi Ambient de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), municipi on també hi ha una central nuclear però que s'oposa a l'ATC per considerar-lo "un legat dolent, lamentable i vergonyós per als nostres fills", ha dit el regidor.

Tots els presents han coincidit en mostrar la seva oposició "frontal i radical" al cementiri nuclear. El regidor d'ICV a l'Ajuntament de Reus, Ernest París, ha manifestat que "no pot ser que el sud de Catalunya tingui tots els números per tenir uns residus mil·lenaris que condemnen tot el país", ja que es tracta d'uns "residus tòxics i perillosos". París ha ressaltat la unitat dels càrrecs electes del territori "per damunt dels colors polítics" i ha assegurat que el rebuig a l'ATC ha de ser "una qüestió de país".

El regidor ecosocialista ha denunciat també el fet que l'Ajuntament d'Ascó, amb nou regidors i una majoria de sis, pugui decidir si presentar el municipi com a candidat per acollir l'ATC i acceptar instal·lar-lo. De fet, aquesta ha estat una de les principals crítiques dels assistents a l'acte, que han recordat que el 2007 el govern espanyol va expressar la seva voluntat que l'ATC s'ubiqués "on hi hagués consens territorial", mentre que ara la seva instal·lació "només depèn de l'aprovació del plenari d'un ajuntament".

Amb això, ha afegit París, "animem a la CANC a emplaçar tots els dirigents del país perquè juguin totes les cartes possibles perquè aquesta instal·lació no vingui a casa nostra". En aquest sentit, el president d'ERC a la Ribera d'Ebre, Josep Maria Sáez, ha defensat que ni la comarca ni el conjunt de les Terres de l'Ebre volen l'ATC, ja que "les seves repercussions superen l'àmbit comarcal" i el territori "no vol ser l'abocador dels residus radioactius de tot un Estat". "Això és contrari al nostre desenvolupament social i econòmic, i cap empresa es voldrà instal·lar al costat d'una zona perillosa", ha declarat Sáez.

El posicionament d'Ascó
Per la seva banda, la diputada d'ERC, Marta Cid, ha reiterat la seva petició a l'Ajuntament d'Ascó perquè es posicioni sobre el cementiri nuclear. "Volem saber què pensa l'alcalde d'Ascó, si pensa presentar el seu poble com a candidat. Si no compren números, la loteria no els tocarà, i nosaltres aquest premi no el volem, perquè no és un premi, sinó una hipoteca històrica", ha manifestat Cid, qui ha advertit a Ascó que "ha de fer prevaldre el pronunciament del Parlament i del territori".

Comissió de treball i assemblea a Móra d'Ebre
La CANC i els càrrecs electes han acordat constituir una comissió de treball per fer el seguiment del procés per a la instal·lació del cementiri nuclear i decidir les accions a emprendre. A més, també han acordat dur a terme una assemblea unitària el pròxim dimecres 20 de gener, que es farà a les vuit del vespre al teatre la Llanterna de Móra d'Ebre, per debatre sobre l'ATC. El portaveu de la CANC ha explicat que esperen que, a banda dels càrrecs electes, hi participin els ciutadans i representants dels sectors socioeconòmics "que se sentin amenaçats per l'ATC". A més, l'entitat convidarà el president de la Generalitat, José Montilla, a participar en l'acte, per "defensar el territori des del territori", ha afegit Saladié.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona