Política

El model de consultes independentistes catalanes s'exporta a Euskadi Nord francès aquest diumenge

El dirigent de la coordinadora de les consultes i diputat d'ERC Uriel Bertran considera que aquest nou procés és fruit de les reunions, el juny del 2009, amb dirigents de l'esquerra abertzale

El model de consultes independentistes catalanes organitzades per la societat civil s'exportarà aquest diumenge a Iparralde, a Euskadi Nord, on coincidint amb les eleccions regionals franceses 130.000 ciutadans de 122 municipis podran votar simbòlicament sobre la necessitat de crear una col·lectivitat territorial que doni sentit institucional a aquest territori.

Seran consultes simbòliques organitzades a imatge de les catalanes, segons explica el dirigent de la coordinadora de les consultes i diputat d'ERC Uriel Bertran, que les considera un dels fruits de les reunions, el juny del 2009, amb dirigents de l'esquerra abertzale, entre els quals Arnaldo Otegi.

Uriel Bertran ha detallat que de la reunió mantinguda amb diferents dirigents d'organitzacions de l'esquerra independentista basca en va sortir "molt optimista", més encara després de constatar, vuit mesos després, que es "consolida un procés democràtic" al País Basc en absència "total" de violència.

Ja en la reunió amb Otegi van abordar la necessitat que el País Basc abordés un "procés democràtic en absència total de violència", com són les consultes sobre la independència de Catalunya, que per Bertran són "la via per poder plantejar un objectiu d'independència en aquests moments en el si de la Unió Europea".

De fet, fruit del debat intern que fa mesos que es produeix en el si de l'esquerra abertzale basca, destacats dirigents com Rufi Etxebarría ja han deixat clar que al País Basc li cal "un procés democràtic en absència total de violència" cosa que, segons Bertran, "també inclou ETA".

Un exemple a seguir
Segons Uriel Bertran, les consultes sobre la independència de Catalunya "estan servint d'exemple i ajuda perquè altres nacions sense Estat puguin entreveure processos democràtics" similars. Ho demostra el fet que la desena d'alcaldes bascos que han estat a Catalunya com a observadors durant les consultes independentistes n'han sortit "meravellats", perquè s'ha demostrat que un procés d'aquestes característiques organitzat per la societat civil, encara que sigui simbòlic i no oficial, "té una capacitat mobilitzadora molt determinant".

De fet, pel dirigent de la Coordinadora Nacional de les Consultes sobre la Independència, la prova d'això és que l'estratègia de les consultes catalanes s'exportarà aquest diumenge a Iparralde, Euskadi Nord, part de la regió d'Aquitània.

Aquest diumenge, coincidint amb les eleccions regionals franceses, es mobilitzaran 1.000 voluntaris per fer possible una consulta simbòlica en 122 municipis.

Hi podran votar 130.000 persones, a qui es consultarà sobre la necessitat de crear una col·lectivitat territorial basca, per donar "sentit institucional" a aquest territori a l'hora d'integrar-se en una eventual reunificació territorial d'Euskal Herria, dividida entre els Estats espanyol i francès. Les urnes s'instal·laran fora dels col·legis electorals oficials.

La consulta l'organitza la plataforma Batera, integrada per entitats de la societat civil, partits i personalitats significatives d'Iparralde. Es tracta d'una organització similar a les consultes independentistes catalanes. A la consulta hi donen suport diverses desenes d'alcaldes bascos.

Extensió a Euskadi
En funció de com funcioni l'experiència d'aquest diumenge, Bertran creu que les consultes s'estendran a la resta del País Basc.

No té cap dubte que l'esquerra abertzale, en tota la seva dimensió, respectaria i participaria activament i pacífica en un procés simbòlic d'aquestes característiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona