Política

L'Iran executa dues persones per haver participat en les protestes contra la reelecció d'Ahmadinejad

Segons mitjans locals, han estat penjades a la forca aquesta matinada en una presó de Teheran

L'Iran ha executat aquest dijous dues persones condemnades per haver participat en les protestes que van començar el juny passat contra la polèmica reelecció del president iranià, Mahmud Ahmadinejad.

Segons l'agència de notícies local Isna, Mohamad Reza Alí Zamaní i Araix Rahmanipur han estat penjats a la forca aquesta matinada al patíbul d'una presó de Teheran.

Tots dos havien estat arrestats durant les protestes per la reelecció d'Ahmadinejad, que l'oposició considera fruit d'un "frau massiu" i que han portat l'Iran a viure la pitjor crisi política des de la fundació, el 1979, de la República Islàmica.

Els dos executats van ser jutjats i acusats d'enemics de Déu, un delicte de la jurisprudència islàmica que l'Iran castiga amb la pena capital, segons una font iraniana. Sembla que tots dos estaven acusats de pertànyer als grups de l'oposició a l'exili Mujahidín Jalq i Associació Monàrquica, que Teheran considera terroristes.

Aquestes dues són les primeres execucions que es coneixen en relació amb les protestes postelectorals impulsades per l'oposició reformista, que no han cessat en els últims set mesos malgrat les advertències i la repressió del règim.

Els rumors que corren per internet i pels carrers del país apunten que les mobilitzacions es repetiran el pròxim 11 de febrer, data en què es commemora el 31è aniversari del triomf de la Revolució que va derrocar la monarquia de l'últim xa de Pèrsia, Mohamad Reza Pahlavi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.