Política

La llei de llengües d'Aragó preveu un òrgan normatiu propi per al català

Els socialistes pacten el projecte amb ChA que lamenta que, juntament amb l'aragonès, no es doni rang de cooficialitat a les dues parles

El projecte de llei de llengües d'Aragó inclou la creació d'un òrgan normatiu propi per al català –previsiblement independent de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)– i un altre per a l'aragonès. La fórmula ha estat acordada aquesta setmana pel PSOE i Chunta Aragonesista (ChA). El PP i el Partit Aragonès Regionalista (PAR) -soci de govern dels socialistes- voldrien una autoritat normativa única per a les dues llengües que són pròpies de l'autonomia amb dues seccions, una per a l'aragonès i una altra per al català. IU, per la seva banda, defensa la creació d'una única acadèmia per a l'aragonès, ja que considera que l'autoritat normativa del català correspon a l'IEC.

El projecte de la llei de llengües d'Aragó està previst que vagi a votació de les Corts aragoneses el dia 17 de desembre. El PSOE, al capdavant de l'executiu aragonès, dóna per fet l'aprovació de la proposta, tot i que podria obrir una crisi de govern a causa de la dura oposició que han plantejat els seus socis del PAR. Dirigents d'aquesta formació regionalista a la Franja han arribat a muntar una campanya per forçar que el català rebi la denominació d'aragonès oriental, per negar així qualsevol relació amb el català.

Els socialistes (30 escons al Parlament autonòmic) s'han assegurat que la seva proposta tirarà endavant després d'haver obtingut el recolzament de ChA (4 diputats), que considera insuficient la protecció a les llengües pròpies.

A la banda contrària, el PP (23 diputats) pronostica un "conflicte social" a causa de la llei i adverteix que la mesura pot atiar reivindicacions pancatalanistes. Els populars rebutgen la denominació de català per a la llengua que es parla a les terres de la Franja i sostenen que hi ha estudis universitaris que ho demostren. El PAR (9 escons) també rebutja la "supeditació" aragonesa a Catalunya en aquest àmbit.

IU (1 diputat) tampoc donarà suport al projecte de llei, ja que considera que la mesura és regressiva respecte a l'existent des de 1997 perquè no atorga prou força jurídica a l'aragonès ni al català.

El text pactat pel PSOE i ChA reconeix l'existència de l'aragonès i el català i contempla la possibilitat de relacionar-se amb l'administració en aquestes llengües en els territoris on es parlin. També preveu que formin part dels currícula escolars. En canvi, el projecte de llei no reconeix a les dues llengües la seva cooficialitat respecte al castellà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ÀSIA

Seül i els EUA faran maniobres militars conjuntes del 19 al 29 d’agost

BARCELONA
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa, que continua avançant

BARCELONA
política

Junts convoca un congrés per afermar-se com alternativa al PSC i refermar l’independentisme

barcelona

Pere Deulofeu, nou regidor del PSC a l'Ajuntament de Palamós

palamós
política

La CUP critica el “gir a la dreta” i el “retorn de la sociovergència”

barcelona
política

Més preocupats pel nou finançament que pel nou govern

barcelona
GUERRA A EUROPA

La incursió ucraïnesa s’estén a una altra regió de Rússia

BARCELONA