Política

Obama dóna suport al Tibet "dins de la República Popular de la Xina"

El president nord-americà evita comparèixer en públic amb el Dalai Lama, malgrat haver-s'hi reunit a la Casa Blanca, per no alimentar encara més les ires de Pequín

Obama ha manifestat el seu "suport" a la causa dels drets humans i a la identitat cultural i religiosa "única" del Tibet. Això és el que ha explicat el portaveu de a Casa Blanca, Robert Gibbs, després de la reunió del líder del Dalai Lama amb el president dels Estats Units a la Casa Blanca, aquest dijous a la tarda, hora catalana.

Les tensions amb la Xina, que s'oposava a aquesta recepció, ha fet que s'hagi optat per una fórmula considerada discreta per a la trobada, de manera que no s'ha vist Barack Obama i el Dalai Lama junts en públic, tot i que unes hores després la Casa Blanca ha distribuït l'única imatge de la trobada, realitzada pel fotògraf d'Obama, Pete Souza.

La reunió ha estat, doncs, en privat i sense que ni tan sols s'hagi permès prendre'n fotografies o imatges de vídeo al principi, com és costum en les trobades entre líders polítics. Uns tres quarts d'hora després, el representant del Tibet ha sortit a l'exterior de la Casa Blanca, on l'esperaven una munió de periodistes. Abillat amb el seu vestit tradicional –que li deixa una espatlla i un braç a l'aire– i calçat amb unes sandàlies, ha desafiat el fred, fins i tot ha tocat la neu acumulada al voltant de l'edifici, i ha fet declaracions davant dels micròfons.

I ha assegurat  als periodistes del món que la seva cause és "justa" i "pacífica" i ha afegit que estava molt content de la seva entrevista amb Obama.

"El president m'ha comunicat el seu suport", ha declarat davant de l'ala oest la Casa Blanca, una compareixença pública que té tots els números per provocar les ires de les autoritats xineses.

"El president li ha comunicat el seu suport per a la preservació de la identitat religiosa, cultural i lingüística única del Tibet i per a la protecció dels drets humans dins de la República Popular de la Xina", ha puntualitzat Gibbs per espantar el fantasma del separatisme que obsessiona els xinesos.

El portaveu de la Casa Blanca també ha destacat el "compromís amb la no violència i la recerca del diàleg amb el govern xinès" del Dalai Lama. Obama, segons el seu portaveu, "ha insistit en el fet que cal continuar encoratjant les dues parts a establir un diàleg directe per resoldre els diferències".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.