Política

CiU afirma que la llei de consultes populars del tripartit és poc "ambiciosa" i "s'autolimita"

Considera que ha quedat aigualida per la pressió dels socialistes. El ple del Parlament rebutja amb els vots d'ERC, CiU, PSC i ICV les esmenes a la totalitat del projecte de llei que permetrà convocar referèndums i que ara continua la seva tramitació parlamentària

El ple del Parlament ha rebutjat amb els vots d'ERC, PSC, ICV i CiU les dues esmenes a la totalitat presentades pel PP i el grup mixt (Ciutadans) del projecte de llei de consultes populars per la via del referèndum. El suport de CiU al projecte de llei, però, ha estat acompanyat de crítiques. La diputada de CiU Dolors Batalla ha acusat el tripartit de renunciar a desplegar totes les competències que permet l'Estatut en aquest àmbit i ha qualificat el projecte de llei "de poc ambiciós", tot assegurant que "fixa més limitacions de les necessàries".

Una vegada superat el debat a la totalitat, el projecte de llei de Consultes Populars serà examinat en comissió i, després d'incorporar les esmenes parcials dels grups, serà retornat de nou al ple de la cambra perquè ho aprovi definitivament.

Batalla ha justificat el rebuig de CiU a les esmenes a la totalitat perquè "valorem que s'impulsi el projecte". Amb tot, ha avisat que a partir d'ara la federació nacionalista presentarà les esmenes que consideri oportunes per "contribuir a millorar la llei", que considera que ha quedat una mica descafeïnada per les pressions que creu que ha acabat imposant el PSC en les negociacions dins del tripartit. En aquest punt, Batalla ha recordat que en un principi el projecte de llei portava el nom de consultes populars i que la tardor de l'any passat va passar a dir-se consultes populars per la via del referèndum, un canvi de nom que considera que respon a "la submissió d'ERC a les tesis socialistes", ja que d'aquesta manera la nova llei no inclourà la possibilitat de convocar "consultes alternatives que no requereixen l'autorització de l'Estat".

Batalla, que ha lamentat que el projecte no inclogui les "consultes alternatives" i es limiti a reglar "les consultes populars només per la via del referèndum" ha criticat que el conseller de Governació, Jordi Ausàs, hagi anunciat aquest dimecres al Parlament que les consultes que no necessiten l'autorització de l'Estat –com sí que en requereix el referèndum– es desenvolupin dins la llei de governs locals. La diputada de CiU s'ha mostrat sorpresa per l'anunci i ha assegurat que era "la primera notícia" que tenia sobre aquesta qüestió.

Amb tot, Batalla ha remarcat que si el tripartit deixa clar que estan a favor de recollir les consultes populars alternatives al referèndum perquè no s'hagi de dependre de Madrid, "ens posarem d'acord de seguida" a l'hora de desenvolupar la llei.

Des d'ERC, la diputada Anna Simó ha respost a les crítiques de CiU assegurant que amb aquesta llei "Catalunya podrà convocar referèndum, cosa que no passarà fins que s'aprovi la llei". També ha remarcat que la llei regula "les consultes populars de primera categoria perquè són les de democràcia directa" i perquè es donarà més garanties. Simó ha negat que amb aquesta llei no es despleguin les competències de l'Estatut i que s'autolimiti, i l'ha qualificat de "moderna i molt tècnica", que permetrà "escollir el nostre futur polític".

Altres prioritats

Pel que fa al PP i al grup mixt (Ciutadans), que són els dos grups que han presentat les esmenes a la totalitat del text, han coincidit a acusar el tripartit de prioritzar un projecte de llei de participació democràtica per sobre del que ells consideren més important: la llei electoral. Pel popular Francesc Vendrell, es prioritza desenvolupar una llei de consultes en què precisament aquestes consultes "no són vinculants", cosa que considera contradictòria quan fa anys que està pendent l'elaboració de la nova llei electoral, que ha definit com "el primer dret de participació".

Albert Rivera, com a portaveu del grup mixt, ha lamentat que el tripartit dediqui els seus esforços a desenvolupar la llei de  consultes populars i oblidi qüestions "més prioritàries" com és la crisi i la destrucció de llocs de treball.

Des d'ERC, Anna Simó ha remarcat que la llei electoral requereix per ser aprovada una majoria qualificada i que per això "cal temps per aconseguir el màxim consens", que espera que sigui una realitat en el pròxim calendari de sessions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.