Política

El president del Parlament Europeu defensa que el català no es pugui utilitzar als plenaris

MÓN

El president del Parlament Europeu, l'alemany Hans-Gert Pöttering, que pertany al grup del Partit Popular Europeu (PPE), ha defensat que els eurodiputats catalanoparlants no puguin expressar-se en la seva llengua a les sessions plenàries.

Pöttering ha assegurat que amb la possibilitat que tenen els ciutadans d'adreçar-se per escrit en llengua catalana al Parlament Europeu ja n'hi ha prou. "Crec que el sistema que hem trobat és just. Si acceptem totes les llengües de totes les regions europees tindrem 33 llengües al Parlament", ha dit el president de la institució en una trobada amb periodistes. Pöttering ha recordat, a més, que el web de l'Eurocambra està disponible també en la llengua de Catalunya.

L'oficialitat del català -o almenys el seu ús- a les institucions comunitàries és una de les històriques reclamacions de la Generalitat i la societat catalana. A dia d'avui, però, no es pot utilitzar a les sessions plenàries de l'Eurocambra perquè no és una de les 23 llengües que la Unió Europea considera oficials. No obstant això, el seu ús està permès als plenaris del Comitè de les Regions i a les reunions del Consell de la Unió Europea gràcies a un acord subscrit l'any 2005 entre el govern espanyol i les institucions europees. L'acord també preveu que els ciutadans es puguin adreçar per escrit en llengua catalana al Parlament Europeu i la resposta que rebin serà en català.

La dificultat de convertir el català en llengua oficial radica en el fet que són els Estats membres els encarregats de decidir quines llengües són oficials i quines no. Caldria que el govern espanyol presentés formalment la petició i que la resta de socis li donessin suport. "La UE està basada en els Estats membres, aquest és el principi. Hem d'acceptar-lo", ha recordat Pöttering.

Els eurodiputats de parla catalana i el Govern de la Generalitat van intentar el 2006 que el Parlament acceptés que els diputats poguessin expressar-se en català als plens. Un informe del popular Alejo Vida-Quadras en qualitat de vicepresident de la institució va frenar la iniciativa.

El president de l'Eurocambra visitarà dilluns Barcelona per parlar de les pròximes eleccions al Parlament Europeu previstes per al 7 de juny. L'acompanyarà el vicepresident de la institució, Alejo Vidal-Quadras, un dels responsables que els eurodiputats no es puguin expressar en català als plenaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.