Política

CiU porta la defensa de les tradicions pirotècniques catalanes al Congrés

El grup de Convergència i Unió (CiU) al Congrés dels Diputats ha presentat una proposició no de llei, per al seu debat en Comissió d'Interior, en defensa de les tradicions pirotècniques de la cultura popular catalana.

CiU vol que es tingui en compte el "caràcter singular" de les festes populars i tradicionals amb foc que es practiquen a Catalunya. El grup ha presentat aquesta iniciativa després que la directiva europea sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics hagi establert algunes disposicions que poden suposar "una limitació important per al desenvolupament d'activitats realitzades per grups de cultura popular i tradicional catalana de foc", que formen part del "patrimoni" català.

A tall d'exemple, CiU ha explicat que aquesta directiva europea impediria la celebració dels tradicionals correfocs, la revetlla de Sant Joan o la Patum de Berga, declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

A més, la directiva també prohibeix qualsevol activitat amb material pirotècnic en actes en els quals intervinguin menors de 12 anys, prohibició que suposaria la impossibilitat de celebrar els correfocs infantils i, en conseqüència, altres actes de la Patum com la Patum infantil.

El grup parlamentari de CiU en el Congrés ha recordat que els materials pirotècnics vénen sent utilitzats en diferents manifestacions de cultura popular i tradicional catalana des de fa 800 anys. I, per tant, segons el grup "forma part del patrimoni i de la manera de ser com poble".

Així mateix, ha recalcat que les manifestacions de cultura popular i tradicional catalanes requereixen un tracte específic en la transposició en la normativa interna per no quedar directament afectades per aquesta regulació.

Distribució de competències
En aquest sentit, CiU ha recordat que, d'acord amb la distribució competencial vigent i l'article 189 del Estatut , pel qual l'existència d'una regulació europea no modifica la distribució interna de competències, ha de ser la Generalitat la qual, en l'exercici de la competència exclusiva en matèria de cultura, hagi de procedir a la concreció d'aquelles manifestacions de cultura popular i tradicional catalana que hagin de resultar excloses de l'àmbit d'aplicació de la normativa interna que traslladi la directiva.

Per tot això, el grup Parlamentari de CIU en el Congrés dels Diputats ha presentat una proposta no de llei, que suposaria que el Congrés instés el govern de l'Estat a tenir en compte "el caràcter singular dels elements festius de la cultura popular i tradicional amb foc".

En conseqüència "en la transposició de l'ordenament intern de les previsions de la Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu i del Consell de 23 de maig de 2007, sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics, d'acord amb el marc competencial vigent, respecti les competències de la Generalitat perquè aquesta pugui no aplicar la normativa dictada a aquest efecte a aquelles manifestacions culturals que es desenvolupin en el seu territori i que consideri oportunes".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Almenys 29 morts en un atac israelià contra una escola a Khan Yunis

barcelona
CIMERA A WASHINGTON

L'OTAN promet a la indústria militar més contractes a llarg termini

barcelona
política

Moya declara que no va autoritzar el cartell contra els Maragall

barcelona
estats units

El consell editorial del NYT demana als demòcrates que abandonin Biden

barcelona
guerra a gaza

Israel negocia construir a la frontera amb Gaza una barrera subterrània

barcelona
Rússia

Un tribunal rus ordena l’arrest en absència de Iúlia Navàlnaia

Barcelona
estat espanyol

El TS rebutja suspendre l’acord de la JEC contra el CIS per la seva ‘enquesta flaix’

barcelona
política

La CUP defensaria un ple d’investidura de Puigdemont però no hi ha parlat per votar-lo

barcelona
guerra a gaza

Israel exigeix a Hezbol·là retirar les seves milícies de la frontera

barcelona