Política

L'exèrcit pakistanès inicia una ofensiva terrestre contra els insurgents talibans

El govern ha evacuat 120.000 persones a la zona fronterera amb l'Afganistan, on es calcula que hi ha uns 10.000 insurgents

El govern pakistanès ha donat llum verda a l'exèrcit per iniciar una gran ofensiva per terra contra la insurgència talibana a la regió tribal de Waziristan del Sud, a la frontera amb l'Afganistan, on aquest dissabte ja s'estan registrant moviments de tropes, segons fonts oficials. S'han evacuat 120.000 persones en previsió de la intervenció militar.

"El govern ha donat finalment llum verda a l'exèrcit perquè desenvolupi a Waziristan del Sud una estratègia militar", ha explicat el portaveu governamental, Zafar Jabab. En aquella zona és on es concentren milicians talibans pròxims a Al-Qaeda.

Segons aquesta font, no hi haurà un anunci formal de l'operació per part de les autoritats polítiques perquè "el factor sorpresa" per portar a terme l'acció militar "és important".

La decisió s'ha pres en una reunió celebrada a la residència del primer ministre pakistanès, Yusuf Razà Guilani, en la qual el cap de l'exèrcit, Ashfaq Pervez Kiyani, ha donat a conèixer la situació de seguretat al país davant els líders dels principals partits polítics i diversos ministres del govern.

"Hi ha hagut un ampli consens entre els participants sobre la necessitat d'actuar a la zona després de l'onada d'atacs terroristes que està patint el país", ha afegit Jabab.

El comandament militar està preparant des del mes de juny l'ofensiva en aquesta regió fronterera amb l'Afganistan, on de moment només s'han registrat atacs aeris contra objectius concrets tant de l'exèrcit pakistanès com d'avions no tripulats dels EUA.

En menys de dues setmanes, una cadena d'atemptats perpetrada per la insurgència talibana en diversos punts del país ha fet 200 morts i les autoritats han decidit iniciar un contraatac per terra contra el principal feu dels integristes al Pakistan.

Diverses fonts de seguretat i analistes calculen que uns 28.000 soldats i forces paramilitars han estat desplegats recentment a la zona, on hauran de lluitar contra una xarxa d'insurgents integrada per almenys 10.000 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.