Política

La Xina crida l'ambaixador nord-americà per protestar per la reunió Obama - Dalai-lama

La trobada del líder tibetà amb el president dels EUA a la Casa Blanca incrementa encara més la tensa relació entre els dos països

El govern de la Xina ha demanat aquest divendres la compareixença de l'ambaixador nord-americà al país asiàtic, Jon Huntsman, per transmetre una protesta formal per la reunió entre el president dels EUA, Barack Obama, i el Dalai-lama.

La reunió ha estat convocada pel viceministre d'Afers Estrangers xinès, Cui Tiankai, que serà l'encarregat de presentar a Huntsman la seva protesta per la reunió, celebrada en moments de tensió en la relació entre la Xina i els EUA.

La reunió entre Obama i el Dalai-lama, tot i haver-se celebrat amb relativa discreció a la Casa Blanca i no tractar-se de la primera del líder tibetà amb un mandatari nord-americà, ha estat rebuda amb fúria pel govern xinès que aquest divendres ha recordat la seva reiterada oposició a la trobada.

Abans de presentar oficialment la protesta a l'administració nord-americana, el govern xinès ha assegurat en un comunicat que Washington ha "violat greument" els principis que regeixen les relacions internacionals i ha actuat contra els comunicats conjunts firmats per la Xina i els EUA per establir els llaços bilaterals.

La Xina exigeix als EUA que reconegui zones com el Tibet o l'illa de Taiwan com a part inalienable del país asiàtic i no doni suport en cap cas a les forces "separatistes".

"Els EUA ha de deixar d'interferir en les qüestions internes de la Xina i adoptar mesures concretes per mantenir el creixement sa i continuat de les relacions" entre Washington i Pequín, ha destacat en un comunicat el portaveu del ministeri d'Afers Estrangers xinès, Ma  Zhaoxu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.