Política

Andorra tem veure's perjudicada si Sarkozy abdiqués com a copríncep

La ministra d'Afers Estrangers d'Andorra, Meritxell Mateu, ha assegurat a l'agència Efe que el Principat "sortiria perdent" si, tal com s'ha especulat durant els últims dies, el president francès, Nicolas Sarkozy, renunciés al seu càrrec com a copríncep del país pirinenc. L'executiu andorrà considera que si un dels dos coprínceps deixés de ser-ho, "en certa manera, part de l'essència d'Andorra desapareixeria". 

Durant els últims dies diferents informacions aparegudes en mitjans escrits han assegurat que Sarkozy estaria disposat a renunciar al seu càrrec com a copríncep d'Andorra -càrrec similar al d'un cap d'Estat- si els paradisos fiscals, entre els quals figuren el Principat, no col·laboren amb el G-20 i l'OCDE.

No obstant això, al Govern andorrà no li consta oficialment que Sarkozy s'hagi plantejat tal cosa, i per a això la ministra d'Afers Estrangers remet el comunicat que el passat 26 de març va emetre el Gabinet del Copríncep francès a Andorra, que assegurava que la posició del president francès seguia sent la mateixa que la manifestada després de la firma de la "Declaració de París" el 10 de març.

En altres paraules, que Sarkozy manté el seu reconeixement cap a Andorra per la firma d'aquest document, que té caràcter unilateral, i que ell mateix, segons va reconèixer a través d'un altre comunicat, hauria propiciat a través "d'esforços" realitzats durant els últims mesos.

Meritxell Mateu sosté que Andorra "té molt més a perdre que guanyar si falta un dels dos coprínceps", que, segons recull la Constitució andorrana de 1993 en el seu article 43, són "conjuntament i sense divisió, el cap de l'Estat, i assumeixen la representació més alta" del país. No debades, els dos coprínceps, que són, a títol personal i exclusiu, el bisbe d'Urgell i el president de la República francesa, s'encarreguen per exemple de convocar oficialment les eleccions o de nomenar el cap del Govern, sempre segons els procediments contemplats en la Càrrega Magna andorrana.

La màxima representant de la diplomàcia andorrana conclou que "hem de fer que se sentin còmodes amb la seva figura -els dos coprínceps- i l'interès de tot el país ha de ser que hagi un mínim nivell de conflictes institucionals".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.