Política

Ausàs veu "voluntat" en el govern espanyol per crear les vegueries

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, assegura hi haurà vegueries abans de modificar les lleis espanyoles que les impedeixen, gràcies a un "règim legal transitori"

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha assegurat aquest dijous que "hi ha voluntat" per part del govern espanyol per fer possible els canvis legals que requereix la creació de les vegueries.

Ausàs s'ha reunit amb el vicepresident territorial, Manuel Chaves, per informar-lo del desplegament de l'Estatut d'autonomia pel que fa a la nova organització territorial de Catalunya. Això comprèn la creació de les vegueries, que substituiran les diputacions actuals.

Sobre que els articles que la desenvolupen siguin alguns dels recorreguts davant el Tribunal Constitucional, el conseller ha precisat que "nosaltres hem d'avançar i tenim l'obligació de desenvolupar, en la seva màxima potencialitat, l'Estatut".

Plena coincidència
Ha destacat que amb Chaves hi ha "plena coincidència" sobre l'Estatut i que "així ha de ser la sentència" que emani del Constitucional. Segons el seu parer, "no s'entendria que els jutges esquarteressin una llei aprovada i votada en referèndum pels ciutadans de Catalunya".

El conseller ha assenyalat que a Catalunya "s'està avançant i impulsant" un nou marc legal, però "no ho podem fer sols", ja que la creació d'aquests òrgans supramunicipals requereixen la reforma d'algunes lleis estatals, com la llei electoral pel que fa als partits judicials. Són els partits judicials els que impedeixen crear les vegueries, com a les Terres de l'Ebre, on hi ha més de deu municipis que són de les Terres de l'Ebre però no pertanyen al partit judicial de Tortosa, sinó al de Reus.

Coexistència
Ha insistit que en altres comunitats autònomes també hi ha organitzacions territorials diferents a la província i ha posat l'exemple de les Balears, considerada una única província però que compta amb Consells Insulars per cada illa.

Ausàs també ha advertit que les set vegueries previstes per la Generalitat no substituiran la província, que seguirà formant part de l'administració central i que es mantindrà com a circumscripció electoral per a les eleccions que no siguin catalanes i municipals, i que totes dues cohabitaran.

Fruit del catalanisme
Segons la seva opinió, les vegueries, un model territorial propi, sempre han estat lligades al catalanisme polític, per la qual cosa "no és una qüestió menor" per a la Generalitat en aquests moments.

Ha recordat que en l'època de la República ja es va impulsar una organització territorial pròpia per a Catalunya, que contemplava la superació "de la visió provincial" i establia la vegueria com a organisme de representació territorial, sobre el qual la Generalitat organitzava determinats serveis.

Hi haurà vegueries abans de modificar les lleis
Després d'assegurar que havia sortit satisfet de la reunió amb Chaves, Ausàs ha precisat que han acordat establir "un règim transitori" mentre els marcs legals de l'Estat no es modifiquin.

El conseller creu que les vegueries seran una realitat després de les properes eleccions municipals, ja que es constituiran de manera indirecta, una vegada celebrats els comicis de 2011.

Ha manifestat que la seva creació no suposarà un increment de recursos per a la Generalitat i sí que comportarà "molts avantatges" per als ciutadans, que "no hauran de sortir de la seva pròpia comarca per solucionar" qualsevol qüestió que els afecti respecte a la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.