Política

El món local aprova el projecte de la conselleria

Governació apunta que “desplega l’Estatut fins als límits màxims que permet el text”

Els recels dels dos grans partits no van impedir que la comissió de govern local tirés endavant ahir l’avantprojecte de la conselleria pel que fa a les vegueries, sense cap vot en contra. El departament que comanda el republicà Jordi Ausàs emmarca la llei que està ultimant el govern dins de les previsions que ofereix l’Estatut. “Estem desplegant l’Estatut fins als límits màxims que l’actual marc legislatiu ens permet”, apunten fonts de la conselleria per justificar l’abast de la norma.

Així, expliquen que les competències dels consells de vegueria “es fonamenten en el que preveu la legislació bàsica estatal per a les diputacions”. Segons Governació, l’avantprojecte preveu que el crèdit total de recursos que es destinen a les actuals diputacions s’han de mantenir per als 7 consells de vegueria. Tot i així, fonts també de Governació admeten que la necessitat de consensuar la llei amb els socialistes –que no en són partidaris– ha forçat a aigualir els plantejaments inicials.

El Penedès
La conselleria sosté que amb la seva llei les vegueries no seran testimonials sinó que “tindran la força i la potència que les possibilitats pressupostàries atorguin”.

Pel que fa al fet que no hi hagi prevista la vegueria del Penedès, una reivindicació històrica d’ERC, Ausàs ho justifica perquè “el consens actual per avançar en el desenvolupament de l’organització territorial es troba en l’establiment de les vegueries”. Tanmateix, destaca que l’avantprojecte de la llei no tanca la porta a la creació de noves vegueries.

A més del Penedès o les discussions amb Tarragona i Lleida, un altre punt de revolta territorial que haurà d’intentar combatre Ausàs és el de la Vall d’Aran. El síndic, Francesc Boya, ja va deixar clar dimarts que rebutjaria la inclusió de la vall en qualsevol vegueria o divisió territorial que no sigui la d’ella mateixa.

Resposta a l’Aran
Per Boya, “la inclusió en una vegueria desvirtuaria totalment la singularitat política i l’exercici de l’autogovern”. Doncs bé, des del departament de Governació responen que “l’Aran forma part de la província de Lleida” i que “els òrgans de govern de la província de Lleida són el consell de vegueria de Lleida i el consell de vegueria de l’Alt Pirineu”. En conseqüència, asseguren que l’Aran ha d’estar adscrita o al consell de vegueria de l’Alt Pirineu “per afinitat i veïnatge” o a Lleida, “cosa absolutament ridícula i sense sentit” segons apunten.

Malgrat tot, el govern sosté que l’adscripció pot ser “simplement formal” i manté la porta oberta a mantenir amb l’Aran “una relació bilateral”.

El redactat de l’avantprojecte no va canviar després del pas per la comissió de govern local, que també va aprovar l’avantprojecte de la llei de l’àrea metropolitana de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.