Política

La direcció d'ERC i Portabella ultimen un acord per tancar les friccions a Barcelona

El president del grup municipal podria presidir el consell nacional, i l'entorn de Puigcercós, entrar a l'executiva de la federació

La federació d'Esquerra de Barcelona, amb Jordi Portabella i Oriol Amorós al capdavant, va quedar fora de l'acord que els republicans van segellar dissabte passat i que va comportar la integració de membres de l'entorn de Josep-Lluís Carod-Rovira a l'executiva del partit. Les negociacions es van allargar fins al mateix dissabte al matí i el bloqueig va venir per desavinences locals que es preveu que es desbloquejaran les pròximes setmanes. Les dues parts calculen que tancaran un acord al setembre. Portabella ha demanat més visibilitat a nivell nacional i l'entorn de Puigcercós demana formar part de l'executiva de la federació, ara monocolor dels partidaris del president del grup municipal i d'Amorós. En això hi ha acord. El bloqueig se situa en temes de casals concrets i en la intenció de la direcció que la federació no estableixi pactes amb els crítics enlloc.

La federació de Barcelona ha volgut mantenir sempre una certa independència respecte de les directrius a nivell nacional i funciona de manera autònoma. Però la intenció de la nova direcció, que lideren Joan Puigcercós i Joan Ridao, és precisament minimitzar al màxim la separació en famílies. Des de la federació, en canvi, sostenen que la intenció és mantenir la independència.

La tensió històrica entre els uns i els altres és coneguda. Portabella i Amorós van donar suport al tàndem Benach-Niubò que va proposar Carod perquè liderés la formació en el congrés nacional de l'any passat i que es va enfrontar a Puigcercós i Ridao. Però d'aleshores ençà els dirigents de Barcelona han mantingut una certa equidistància i hi ha hagut un acostament a l'actual direcció. Portabella dóna ara suport a Puigcercós com a candidat a la presidència de la Generalitat i el president d'ERC no qüestiona que el líder del grup municipal torni a ser el cap de llista a la capital catalana. A més, és molt probable que sigui el pròxim president del consell nacional del partit, un càrrec que ara ocupa Pere Muñoz. Al pacte també està previst que s'hi inclogui alguna incorporació de l'entorn de Portabella a l'executiva.

La direcció vol un acord global, que passi per pactar les llistes municipals, formar part de l'executiva d'alguns casals, entrar a l'executiva de la federació i el veto als crítics. Les converses continuen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona