De la Vega troba "normal" que el Banc d'Espanya discrepi del govern espanyol de tant en tant
La vicepresidenta primera del govern espanyol creu que les discrepàncies entre el Banc d'Espanya i el ministre de Treball, Celestino Corbacho, formen part de la "normalitat democràtica" i que les crítiques del fiscal general a la policia estatal van ser fruit d'un "malentès" que ja s'ha solucionat. Així ha intentat María Teresa Fernández de la vega enterrar les dues polèmiques que han sacsejat en les últimes 24 hores el govern acabat de reformar de José Luis Rodríguez Zapatero.
"El Banc d'Espanya és una entitat que actua amb completa autonomia respecte de l'administració general de l'Estat. Té diverses funcions, entre les quals hi ha la d'assessorar el govern amb informes que fan amb el seu criteri. La majoria de vegades la conclusió del banc coincideix amb la del govern i a vegades no coincideix, com ha passat ara. Però això forma part de la normalitat democràtica i hem de respectar les institucions", ha puntualitzat De la Vega.
La polèmica va sorgir aquest dijous perquè Corbacho va respondre iradament a les afirmacions fetes pel president del Banc d'Espanya dimecres. Segons Miguel Ángel Fernández Ordóñez, el superàvit de la Seguretat Social s'esgotarà aquest any a causa de la crisi, i Corbacho no entén "d'on treu aquestes dades". Tant el ministre com els sindicats UGT i CCOO van criticar Ordóñez pel seu "alarmisme".
Tot i buscar la pau, De la Vega també ha volgut posar-se de banda de Corbacho aquest divendres, en la seva compareixença posterior al consell de ministres. La vicepresidenta ha assegurat que el fons de reserva de la Seguretat Social s'ha multiplicat gairebé "per cent" entre l'any 2000 i el 2008, en passar de 603 milions d'euros a 57.000 milions. Amb aquestes dades sobre la taula, De la Vega ha assegurat que el superàvit no es consumirà i que el govern de Zapatero, que "ha apujat les pensions i el salari mínim, no farà ni un sol pas enrere en el sistema de protecció social".
Pel que fa a l'afer de Conde-Pumpido, els periodistes li han preguntat si hi haurà alguna destitució a la fiscalia o a la policia, davant la manca de coordinació denunciada pel fiscal general aquest dijous públicament, en una entrevista a Europa Press. La vicepresidenta, però, ha assegurat que el fiscal general i director general de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil, Francisco Javier Velázquez, ja van donar l'afer per tancat, i ha repetit que "tot plegat va ser un malentès per una qüestió de procediment que no afectava el fons de la investigació i que ja s'ha resolt".
Tanmateix, ha volgut fer una proclama solemne sobre la confiança del govern dipositada en tots els cossos policials. "El govern té plena i total confiança en la feina que fa la policia i tots els cossos i forces de seguretat de l'Estat, que treballen amb esforç, eficàcia i seriositat. I bona part de les investigacions sobre entorn d'ETA vénen de la policia", ha advertit.
Sense considerar que entrés en cap contradicció, De la Vega ha afirmat que l'executiu també confia en el fiscal general i ha evitat pronunciar-se sobre la querella anunciada pels sindicats policials contra Conde-Pumpido.
El malentès entre el fiscal general i la policia es deu al fet que els informes sobre l'entorn d'ETA, elaborats per il·legalitzar les candidatures de DM3 i Askatasuna en les últimes eleccions, eren enviats per la policia al jutge Baltasar Garzón i que era l'Audiència Nacional qui els feia arribar, més tard, al fiscal. "Només atenen als requeriments del jutge i no de la fiscalia", es va queixar Conde-Pumpido.
A la tarda, el fiscal i Velázquez van assegurar que ja havien aclarit la "descoordinació procedimental", i Conde-Pumpido es va mostrat satisfet d'haver presentat la seva queixa públicament, ja que així havia aconseguit que el problema se solucionés de manera "ràpida i contundent". Els sindicats policials, però, volen que es retracti. Si no ho fa, presentaran la querella.