Política

Espanya acull el primer presoner de Guantánamo

El ministre d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha confirmat aquest dimecres l'arribada d'un presoner de nacionalitat palestina

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anunciat que Espanya rebrà el primer intern de la presó d'alta seguretat de Guantánamo, fet que suposa el primer pas del procés de col·laboració amb els Estats Units per tancar el centre penitenciari.

Es tracta d'un ciutadà palestí que no té causes penals pendents als Estats Units, Europa ni al seu país d'origen, segons ha informat el ministre d'Interior espanyol en una roda de premsa al Congrés de Diputats a Madrid.

El palestí, que ha arribat aquest dimecres al matí a l'Estat espanyol, serà acollit amb la llei d'estrangeria que permet donar permís de residència i possibilitat de treballar per raons humanitàries. Segons l'acord que van signar els Estats Units i la Unió Europea, el pres només disposa de llibertat de moviments dins l'Estat espanyol. El ministre ha comentat la possibilitat de rebre cinc interns més de Guantánamo, tot i que encara no s'ha confirmat l'operació.

Després de prendre el càrrec de president dels Estats Units el 2009, Barack Obama va prometre el tancament del centre penitenciari en un any, però les dificultats legals sobre què calia fer amb els presoners van fer impossible complir amb la data límit.

El centre de detenció de Guantánamo es va crear el gener del 2002 per rebre estrangers capturats durant la invasió de les tropes aliades a l'Afganistan per expulsar Al-Qaida i els talibans en resposta als atemptats de l'11-S.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.