Política

"Per als independentistes és important governar bé"

Entrevista a Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia

Salmond rep l'AVUI a l'Hotel Majestic després de compartir dinar amb Joan Puigcercós i abans de reunir-se, aquest dilluns, amb José Montilla i Josep-Lluís Carod-Rovira.

Li va agradar el Barça-Madrid? ¿Creu en la importància de l'esport per la projecció internacional d'una nació?
Una de les millors coses de ser primer ministre d'Escòcia és que et donen entrades per als millors partits. Sempre és bo un equip nacional per a la projecció d'un país. El Barça és una bona projecció del que és Catalunya.

Quina relació té i li agradaria tenir amb el govern de la Generalitat?
És bona i càlida i tinc ganes de reunir-me amb el president i el vicepresident. Vull relacions positives i productives.

Vostès tenen menys competències que Catalunya, però són més visibles?
Són diferents. Escòcia té més poder sobre determinats camps i Catalunya més autonomia sobre uns altres, com ara les televisions i fins a un cert punt la recaptació fiscal. Pel que fa a la visibilitat internacional, Catalunya en té força, però un dels avantatges que té Escòcia és que tenim una gran diàspora per tot el món. Hi ha uns cinc milions de persones a Escòcia, però uns 40 milions arreu del planeta.

Farà el referèndum d'independència el 2010?
Sí. Cal una majoria al Parlament escocès, que no està garantida, perquè estem en un govern en minoria, però tenim el suport dels Verds i d'un diputat independent. Però cal més suport.

Com ho fa l'SNP per restar vots als laboristes?
Al juliol vam obtenir l'escó de Glasgow superant els laboristes i des d'aleshores la seva posició a Westminster, a Londres, ha millorat gràcies a la crisi econòmica. Però empitjorarà d'aquí a uns mesos, quan els demanin responsabilitats.

Però el seu govern també té bona acollida entre els votants laboristes.
És important per a la causa de la independència que, al marge dels discurs independentista, l'SNP governi bé la descentralització per administrar les competències.

Seria una recomanació als independentistes catalans?
És una recomanació que pot aplicar-se a tota mena de països i governs, però no em correspon a mi recomanar res als catalans.

Però en deu haver parlat amb Carod i Puigcercós...
Evidentment, i tinc bona relació amb molts polítics de partits diversos, però no faig recomanacions al poble català. No em correspon.

¿Creu que la Unió Europea acceptaria el naixement d'una nou Estat com Escòcia o Catalunya?
Sí. La Unió Europea es va crear basant-se en uns principis democràtics i, per tant, acceptarà una expressió de la voluntat democràtica. Hi ha característiques en la situació escocesa que són molt sui generis, però per principi general a la UE el que li importa és la voluntat democràtica. Hi ha moltes raons legals o jurídiques per les quals el cas escocès és únic. També cal dir que tots els primers ministres britànics des dels anys 60 han acceptat que Escòcia té el dret de votar per la independència. Si Escòcia ho fes, s'acceptaria dins del Regne Unit, i això és important. No estic en posició de comentar altres casos.

¿Espanya acceptaria que ho fes Catalunya?
Espanya als espanyols, Catalunya als catalans i Escòcia al senyor Salmond.

Però ¿creu que Catalunya pot organitzar un referèndum, per exemple el 2014, com vol el senyor Carod?
Catalunya és una nació històrica amb moltes capacitats i suposo que els catalans ho volen, però és una qüestió del poble català.

Catalunya té l'Estatut d'Autonomia al Tribunal Constitucional. Si el retallen, cal tornar a consultar el poble?
Correspon als polítics catalans. No em pregunti per la política catalana o espanyola, perquè no la conec tant com vostè. Sóc un visitant interessat i prou. I, en segon lloc, sigui on sigui, no interfereixo en qüestions de política interior. L'últim que voldrien els catalans és que un escocès els vingués a dir què han de fer. Cal que decidiu vosaltres mateixos.

Per què creu que els escocesos viurien millor si fossin independents?
Per dues raons. Si tenim una crisi econòmica, com més capacitat i flexibilitat té un país de respondre, millor. Ara anirien bé més competències econòmiques per enfrontar-nos a la recessió. Però el més important és la idea que el que tindrà èxit en aquest segle són les nacions que combinin, a través del mecanisme que vulguin, la capacitat de formar part d'una comunitat global i alhora conservar la seva identitat, les diferències i els factors que ens fan humans. L'equilibri entre la identitat nacional i la diferència, la llibertat de moviment i la globalització, és la millor fórmula en aquest segle en què vivim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.