Política

CiU, ERC i ICV-EUiA aposten per un euroexèrcit

El PSC i el PP no esmenten aquest punt en el seu programa electoral

CiU, ERC i ICV-EUiA defensen en els seus programes electorals la creació d'un exèrcit continental, mentre que PSC i PP no ho esmenten, tot i que totes les candidatures coincideixen en la necessitat de coordinar les polítiques de defensa.

Raül Romeva (ICV-EUiA) i Oriol Junqueras (ERC) han coincidit en campanya a justificar un sol exèrcit per estalviar en despeses militars, i l'ecosocialista destaca que el 98% dels dos milions de soldats dels estats membre no fan missions per al manteniment de la pau.

El cap de llista de CiU, Ramon Tremosa, i Miguel Durán (Libertas-C's) estan d'acord que la falta d'unes forces armades europees pot causar que els Estats Units hagin de "posar pau" en un hipotètic conflicte continental.

 El PSC defensa també que la UE reforci el seu paper per resoldre conflictes, i "una veu més unida" davant del món en política exterior.

Per això mateix, el programa dels socialistes proposa reforçar el paper de l'alt representant de la UE per a política exterior i seguretat comuna; si no és així, la UE i els seus membres "perdran rellevància en els assumptes mundials".

El programa del PP, el primer candidat català del qual, Aleix Vidal-Quadras, és vicepresident de l'Eurocambra, afirma que s'hauran d'aprofitar els instruments del Tractat de Lisboa per concretar la cooperació en seguretat i defensa. A més, els populars volen enfortir l'Agència Europea d'Armament, Investigació i Capacitats Militars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.