Política

CiU dóna suport per error al nou finançament, que obté una àmplia majoria al Congrés

Bono ordena repetir la votació perquè diversos diputats havien quedat bloquejats en un ascensor de la cambra i provoca la confusió del coordinador del grup parlamentari

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda definitivament aquest dijous al nou model de finançament amb una majoria molt més àmplia que la que va aconseguir en l'últim debat (192 vots a favor, 144 en contra i 1 abstenció). El motiu és que el coordinador del grup de CiU, Josep Sánchez Llibre, s'ha equivocat a l'hora d'assenyalar el sentit del vot als seus diputats i nou dels deu representants de CiU –tots menys Jordi Jané, que és a la mesa– han premut el botó verd. L'error també s'ha produït a les files del PNB.

L'error de CiU i PNB no ha condicionat el resultat perquè els socialistes disposaven de prou suports per fer prosperar la llei. No obstant, sí que dóna un final inesperat a una votació que s'ha produït després de mesos de negociacions i de discussions al Congrés i al Senat. El president del govern espanyol no ha ocultat la seva satisfacció i a les files del PSC s'ha ironitzat sobre el fet que la federació s'hagi acabat sumant a la majoria i amb el fet que CiU sigui còmplice de "l'assassinat de l'Estatut" que va denunciar el mateix Sánchez Llibre.

Diputats bloquejats a l'ascensor
L'equivocació de CiU i PNB s'ha produït en una sessió marcada pels errors i els incidents. La jornada començava a les 9 del matí i les votacions s'han fet quan passaven alguns minuts de les 10, però 12 diputats del PP, dos de CiU i un del PSOE han fet tard i no han pogut accedir a l'hemicicle. Quan ja s'havien votat algunes esmenes al text, el president del Congrés, José Bono, ha advertit la cambra que s'havia produït una "incidència tècnica" i que alguns diputats estaven fora de l'hemicicle perquè s'havien quedat tancats a l'ascensor. Bono ha decidit llavors suspendre momentàniament la votació i deixar-los entrar, però un diputat del PP –dels que eren fora– ha anat a la seva posició per recriminar-li alguna cosa, fet que ha provocat la rèplica del president, que ha retret l'actitud del diputat a qui havia fet el favor.

Votació fallida
Pocs minuts després es produïa la segona incidència de la jornada. Bono ha sotmès a votació el projecte de llei de finançament, que s'ha aprovat per 186 vots a favor, 159 en contra i 7 abstencions, però després ha advertit que per un error dels serveis tècnics no s'havien votat les esmenes totals al projecte. Aquest fet ha provocat que la portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, demanés que es repetís la votació, una petició que ha topat amb l'oposició del portaveu del PSOE, José Antonio Alonso. Bono ha decidit finalment que es votessin les esmenes que faltaven i que es tornés a votar la totalitat del projecte.

Ha estat en aquest punt quan CiU i PNB han comès l'error. El coordinador de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha aixecat un sol dit, que indica un 'sí' a la llei, i els seus diputats –tots menys Jané– li han fet cas. Des de la mesa la vicepresidenta del Congrés, Teresa Cunillera, ha advertit l'error i fins i tot se l'ha sentit dient que Sánchez s'estava equivocant.

El resultat, 192 vots a favor del finançament. Tant la vicepresidenta Salgado com el president Zapatero no podien amagar la seva sorpresa i satisfacció. Salgado ho ha fet aixecant el dit polze cap al seu grup, i Zapatero ha fet el mateix gest cap a la cambra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona