Política

ICV no descarta quedar-se a l'oposició en la propera legislatura

La direcció d'ICV ha pactat una esmena a la ponència política en què subratlla que l'únic pacte possible que contempla a Catalunya és amb el PSC i ERC, però que aquest acord "no és una obligació", ja que "podem estar en l'oposició o donant suport des del Parlament", afegeix. Així doncs, en la ponència política que s'aprovarà en la IX assemblea, Iniciativa remarca que el seu deure és "barrar el pas a la dreta i centrar els esforços a aconseguir majories d'esquerres i amb programes d'esquerres".

"Arribar a pactes amb les altres forces d'esquerres no és una obligació en ella mateixa per a ICV. Podem estar en l'oposició o donant suport des del Parlament", afegeix el text pactat amb l'agrupació de Mataró (Maresme), que va fer seves les propostes de l'exconseller Salvador Milà.

"Les aliances de govern d'ICV tenen com a principal prioritat els acords programàtics (...) L'actual sistema de partits a Catalunya està format per sis forces, i només amb PSC i ERC, i no sense dificultats, és possible plantejar-se aliances a nivell nacional", diu el text.

El president d'ICV, Joan Saura, ha reconegut que “ser al govern no és un problema, però porta problemes”. Amb aquestes paraules, Saura fa una clara autocrítica en reconèixer que l’entrada al govern ha comportat que hi hagi un “buit en la direcció del partit”. El líder dels ecosocialistes admet que aquest fet ha provocat que “no hagi funcionat la relació entre govern i partit” i advoca per enfortir una direcció política que “tingui més veus”.

D'altra banda, tal com estava previst, no han prosperat esmenes que criticaven el paper que va jugar ICV en la negociació del pacte de l'Entesa o l'assumpció del departament d'Interior. Tot i així, la direcció ha acceptat una transacció per la qual es ratifica "en l'obligatorietat d'obrir processos interns de consulta previs a les principals decisions sobre aliances i govern".

D'altra banda, ICV plantejarà una resposta unitària acordada pels partits que van aprovar l'Estatut del 30 de setembre de 2005 al Parlament davant d'una sentència adversa del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. Així mateix, els ecosocialistes creuen que aquesta reacció hauria d'atorgar la capacitat de resposta al Parlament i "hauria d'implicar la mobilització democràtica de la ciutadania".

El compromís respon a l'esmena presentada a la 9a Assemblea d'ICV pel sector sobiranista del partit, que ha estat transaccionada i acordada per la direcció i serà inclosa a la proposta de document d'estratègia política.

El text transaccionat ressalta que ICV no acceptarà cap retallada de l'Estatut aprovat pel poble de Catalunya. De fet, destaca que una sentència adversa del TC 'comportaria una lectura restrictiva i centralista de la Constitució de 1978. Fonts del sector sobiranista han destacat que s'hagi acceptat que 'la resposta d'ICV hauria de ser acordada pel Consell Nacional que podria utilitzar els mecanismes de consulta a la militància que preveuen les normes de funcionament' de la formació política.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.