Política

El TC reprèn la deliberació sense que hi hagi avenços

El tribunal es reuneix durant menys de dues hores i s’emplaça a una nova trobada la setmana vinent, sense emetre cap pronunciament institucional sobre l’editorial

Els deu magistrats del Tribunal Constitucional (TC) es van tornar a reunir ahir amb el pes de l’editorial conjunt sobre la taula. No hi va haver cap declaració institucional, però la judicatura va posar en marxa la maquinària associativa, sobretot la conservadora, per reaccionar amb virulència sobre el manifest dels dotze diaris, acusant la premsa catalana de pressionar el tribunal.

De moment, però, els membres del Tribunal Constitucional no es donen per al·ludits davant el clamor extern, i ahir, en una reunió exprés –no va arribar a durar ni a dues hores–, van acabar emplaçant-se a reprendre les deliberacions sobre l’Estatut a partir de la setmana vinent.

És evident, doncs, que molt s’hauran de capgirar les coses perquè hi hagi una sentència abans de Nadal. Aquest era, de fet, el pronòstic que dimecres passat va fer el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que assegurava que, malgrat els rumors que apuntaven a una resolució immediata, la seva opinió és que encara n’hi havia per temps.

La situació dins el TC segueix estant encallada i es manté la divisió que ha provocat que només quatre magistrats del sector progressista avalin el quart esborrany elaborat per la ponent Elisa Pérez Vera.

Els conservadors, en canvi, s’han posicionat en el no, amb l’argument que no acceptaran una sentència que avali aspectes fonamentals del text català vinculats a la identitat nacional, la llengua i el blindatge competencial, entre altres aspectes. I en aquesta posició s’hi ha situat també el progressista Manuel Aragón, que en el seu dia havia estat designat directament per la Moncloa.

Contraproduent
Malgrat la manca de reacció del tribunal per l’editorial, altres fons consultades afirmen que el seu contingut no ha caigut gens bé, com tampoc no ha agradat gens la pressió exercida des de l’àmbit polític català. En aquest sentit, es tem que tot plegat sigui contraproduent i atrinxeri encara més els membres del sector conservador en el rebuig al text.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.