Política

Els sindicats catalans valoren en positiu el nou model de finançament

Dolors Llobet, secretària de comunicació i portaveu de CCOO de Catalunya, i Miguel Àngel Escobar, portaveu d'UGT de Catalunya, destaquen que els diners s'haurien d'invertir en protecció social

És un bon finançament per a Catalunya?
Dolors Llobet: En aquest moment, sí. Permetrà tenir recursos per fer polítiques públiques i per a les persones.
Miguel Àngel Escobar: Amb el que coneixem fins ara, tot fa pensar que sí, donat que significarà un avenç important tant en la xifra com en el model.

Què guanya Catalunya?

D.Ll.: Era necessari tancar el capítol de l'Estatut que feia referència al finançament per què s'havien generat unes expectatives que si no es complien, haguessin augmentat la desafecció de la ciutadania i, a més, en un moment de crisi com el que vivim, ens permetrà atendre les necessitats de les persones.
M.A.E.: Guanyem recursos, que són importants en temps de crisi, i guanyem amb el model, que recompensa l'esforç fiscal que fem els catalans. A més, guanyem un aspecte important, que es fixar la variable de la població com un dels elements de càlcul.

Cap a on s'haurien d'adreçar aquests diners?
D.Ll.: A la protecció social. En un moment d'atur important com aquest s'ha de garantir la suficiència econòomica de les persones. També hem de tenir recursos per atendre correctament l'educació i la sanitat per donar cohesió social i dinamitzar aquests sector, com a creadors d'ocupació. I, finalment, per reactivar l'economia amb actuacions directes en les infraestructures, en un sentit ampli del concepte, ja que tenen un efecte multiplicador en l'economia.
M.A.E.: A millorar l'Estat del Benestar, els serveis socials com l'educació, la sanitat o la llei de dependència i a inversió productiva.

Què pot passar si canvia el color del partit de Madrid?
D.Ll.: Esperem que l'acord que surti i es validi el dia 15 de juliol es faci amb suficients garanties per què no estigui subjecte al color del partit del govern espanyol. És una llei orgànica que s'ha de complir.
M.A.E.: No hauria de passar res. Les lleis s'han de respectar. Seria molt mala pràctica pel partit que sigui que es respectessin els acords que ha pres l'Estat.

Condicionarà la sentència de l'Estatut?

D.Ll.: La sentència té vida en paral·lel. No creiem que una cosa hagi de condicionar l'altra. La sentència de l'Estatut ha de reflectir si podem continuar un procés de transformació cap a un Estat més federal o no, pot deixar aquest camí avalat o limitar l'avenç cap a l'autogovern. En tot cas, la sentència podria retardar el procés de descentralització que hem encetat però no anul·lar-ho.
M.A.E.: No té per què. Viuen dos recorreguts diferents i no tenen per què influenciar-se, si no és que algú políticament ho vol utilitzar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.