Política

L’OTAN anuncia l’enviament de 7.000 soldats més a l’Afganistan

L’increment de tropes elevarà a 150.000 el nombre de militars estrangers desplegats al país asiàtic

El secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va anunciar ahir que almenys 25 països dels 44 que formen part de la Força Internacional d’Assistència a la Seguretat (ISAF) per a l’Afganistan s’han compromès a enviar un mínim de 7.000 soldats més al país asiàtic el 2010.

Rasmussen no va voler detallar les xifres que aportarà cada aliat, ja que, segons va dir, han de ser els respectius governs els qui facin públiques les seves ofertes, però va assegurar que alguns socis anunciaran “més contribucions en les properes setmanes i mesos”.

Una anàlisi més detallada de les xifres anunciades per l’OTAN mostra, però, que només hi ha el compromís formal d’enviar 5.500 soldats més a l’Afganistan i els 1.500 que completarien el total de 7.000 seran confirmats més endavant. A més, part dels reforços no seran nous contingents, sinó soldats que estava previst que marxessin del país i no ho faran.

Almenys 37.000 soldats
Amb aquestes xifres, la missió de l’OTAN a l’Afganistan arribarà l’any que ve a un mínim de 37.000 efectius, ja que el president nord-americà, Barack Obama, ha anunciat que enviarà 30.000 militars addicionals per dur a terme la seva nova estratègia a l’Afganistan. En total, el nombre de soldats estrangers s’elevarà fins a 150.000, dos terços dels quals, nord-americans.

Tot i que el reforç de tropes anunciat ahir per Rasmussen suposa un increment significatiu, queda encara lluny dels 10.000 soldats addicionals que els Estats Units havien demanat als seus aliats de l’Aliança Atlàntica.
Sigui com sigui, els països de la ISAF han fet seva l’estratègia d’Obama a l’Afganistan que, a més de reforçar el contingent militar, preveu millorar la protecció de la població afganesa i destinar més ajuda econòmica a la reconstrucció del país per traspassar la responsabilitat de la seguretat del país a les forces afganeses “com més aviat millor”.

El portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs, va celebrar “la important contribució” dels aliats, mentre que la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, que ahir es va desplaçar a Brussel·les per buscar el suport dels socis de l’OTAN, va considerar “crucial” que tothom “es mostri ferm en la determinació de portar a bon port aquesta missió”.

Clinton va agrair també el suport del govern espanyol a la missió de la ISAF i va assegurar que Espanya ampliarà la seva presència a l’Afganistan sense aclarir en quins termes. Poc abans, el ministre d’Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, que s’havia reunit amb Clinton, havia dit que Madrid encara no ha decidit si enviarà més tropes al país asiàtic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.