Política

Garzón deixa en llibertat els sis pakistanesos detinguts a Barcelona per falta de proves

Justícia

La falta de proves ha obligat el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón a deixar en llibertat aquest divendres,  els sis pakistanesos detinguts dimarts a Barcelona, acusats inicialment de frau fiscal per finançar activitats terroristes.

Segons explica el magistrat en una interlocutòria feta pública avui, els investigadors han pogut aclarir que els detinguts formarien un grup organitzat que "podria estar desviant quantitats de diners cap a persones o grups terroristes jihadistes", i els diners serien els obtinguts amb fraus a Hisenda mitjançant un entramat empresarial.

Tot i així, Garzón reconeix que ara mateix no té prou proves que permetin acusar els arrestats d'un delicte de finançament terrorista, per la qual cosa indica a la Guàrdia Civil que haurà de "continuar les investigacions per aclarir la seva eventual responsabilitat".

El jutge afegix que el possible delicte de defraudació a Hisenda ja és investigat pel jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona. Per tot això, el magistrat es veu obligat a ordenar la llibertat provisional dels arrestats, d'acord amb el fiscal i amb el jutjat català. Això sí, ordena aplicar mesures cautelars perquè els imputats estiguin a la disposició del seu jutjat si cal en el futur. S'hauran de presentar cada setmana al jutjat més proper al seu domicili.

Segons Garzón, els detinguts estan relacionats amb l'entramat empresarial Bright Comunications Services, propietat d'un dels arrestats, Nasar Iqbal Chaudry. La resta –Mohammad Rukhsar Mahmood, alies Lala, Hafiz Ghulam Murtza, Abdul Sadiq Razzaq, Debra Harry Rodrigues i Abrar Hassan Aslam, alies Ibrar– haurien col·laborat amb ell en el desviament de fons.

Les quantitats que aquesta empresa hauria deixat d'ingressar per IVA entre 2002 i 2006 superen els dos milions d'euros, diu el jutge, que afegix que "la desviació de fons, ocults per al circuit financer legal, es realitza de forma similar al modus operandi d'Al-Qaida".

La Guàrdia Civil va detenir a cinc dels acusats quan participaven en una reunió a Barcelona i un altre a Santa Coloma de Gramenet. Havien arribat des de diferents punts de l'Estat espanyol, segons els investigadors.

A més de les detencions a Catalunya, van fer més de mitja dotzena d'escorcolls a Madrid, les Canàries, Alacant i Albacete, entre d'altres llocs.
 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.