Política

Castells matisa ICV i diu que la dràstica reforma de successions treu sentit a suprimir l'impost

El conseller veu "normal" l'enfrontament que s'ha produït al tripartit. ERC no es fa la foto final amb el titular d'Economia i els ecosocialistes

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha intentat matisar les concessions que PSC i ERC han hagut de fer a ICV per arribar a un pacte en l'impost de successions, insistint que l'acord final suposa "un canvi qualitatiu, una reforma dràstica i un canvi copernicà".

Antoni Castells ha carregat en una roda de premsa al Parlament contra la intenció de CiU de suprimir l'impost, de la qual en farà bandera electoral. "La supressió ha quedat objectivament neutralitzada, ha quedat sense raó de ser, perquè l'impost quedarà suprimit per al 94% de la població", ha subratllat. El conseller fins i tot ha acusat els partidaris de la supressió del tribut de no pensar en els interessos generals, "sinó només en el 6 per cent de contribuents", de grans fortunes.

Castells ha considerat en canvi "normal" la tensió que ha viscut aquests dies el tripartit a causa de les esmenes en paral·lel que van presentar PSC i ERC, d'una banda, i ICV de l'altra, tot i admetre que hauria preferit que no s'haguessin produït enfrontaments.

Les paraules del conseller contrasten amb les que minuts abans ha pronunciat la negociadora d'ICV, Laia Ortiz, des de la tribuna d'oradors, quan ha fet una valoració molt més modesta dels canvis que s'han introduït a l'impost. Després de l'aprovació de la rebaixa del tribut, que s'haurà de desplegar ara en una llei, Castells s'ha fet una foto amb els negociadors d'ICV i diversos dirigents ecosocialistes, a la qual curiosament no han acudit representants d'ERC. El conseller ha felicitat especialment Laia Ortiz, i li ha confessat gairebé a cau d'orella: "Ho has fet molt bé". Els ecosocialistes estan avui eufòrics perquè consideren que han imposat les seves tesis en la fórmula final que tindrà l'impost. En canvi, ERC reivindica que l'impuls inicial de la reforma al si del tripartit el va donar Joan Puigcercós.

Fonts d'Economia calculen que la rebaixa de l'impost representarà per a la Generalitat l'ingrés de 200 milions menys el primer any, i de 540 milions menys quan estigui en plena aplicació el canvi.

Mentrestant, CiU ha repartit aquest matí al Parlament diverses simulacions amb casos concrets sobre l'aplicació del tribut. Pel cas d'un pare que deixa al fill béns i drets valorats en 1 milió d'euros (inclosa per exemple una casa i estalvis), l'estudi calcula que haurà de pagar 194.600 euros a Catalunya, davant de 2.728 a Madrid. Segons CiU, la diferència entre la rebaixa del tripartit i la fins ara vigent és petita: amb l'actual model pagaria 263.946 euros. En el cas d'una herència de 300.000 euros, segons l'estudi es pagarien 24.530 euros (Catalunya), 536 euros (Madrid) i 51.571 euros (model fins ara vigent).

Clica aquí per seguir el desenvolupament del ple 'minut a minut'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona