Política

Jordi Pujol defensa que Catalunya debati sobre la independència perquè el diàleg amb l'Estat "ha entrat en crisi"

L'expresident del govern considera que el catalanisme de gran part del segle XX "ha entrat en crisi" i, de moment, la proposta que fan des de l'Estat és "inacceptable"

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha defensat aquest dimecres que Catalunya pugui debatre sobre la independència perquè el diàleg amb l'Estat espanyol "ha entrat en crisi". Després que la mesa del Parlament admetés a tràmit una iniciativa popular per celebrar un referèndum, Pujol ha opinat que el país ha de poder debatre-ho, tot i que ha afegit que "una altra cosa és el que decideixi".

Així, en declaracions a TV3, ha argumentat que el catalanisme de gran part del segle XX, basat en una afirmació nacional forta però en un marc espanyol, "ha entrat en crisi", i s'ha de pensar ara si es pot refer o no. De moment, ha dit, la proposta que fan des de l'Estat és "inacceptable".

Segons Pujol, que aquest dimecres compleix vuitanta anys, "és perfectament lògic i normal" que el país ha de debatre sobre la independència, al marge del que després decideixi. I és que l'expresident ha argumentat que el cos de la doctrina sobre la qual es va basar el catalanisme de gran part del segle XX, el que ell practicava, es basava en una "afirmació nacional forta", però en un marc espanyol i europeu. "I això ha entrat en crisi i ara s'ha de refer", ha indicat.

Aquest debat l'ha de fer Catalunya portes endins i per això cal també reflexionar sobre la independència perquè la proposta que fan de moment des de l'Estat espanyol, ha dit Pujol, és "inacceptable".

Al seu parer, Madrid vol convertir l'Estat espanyol en França, amb una centralització total del poder polític, econòmic, social i cultural, amb una sola llengua, cultura, sentiments i idees lligades a aquesta llengua, com si la resta no existís.

Al seu entendre, la proposta de Catalunya, la que defensaven Vicens Vives i Salvador Espriu, de diàleg amb Espanya, està ara "en pana", i s'ha de pensar si això es pot reprendre. "No ho sé, ha de canviar molt Espanya", s'ha respost ell mateix.

Pujol, que ha indicat que no li preocupa que els casos de corrupció que ara s'investiguen puguin esquitxar el seu llegat, ha considerat que Catalunya està menys desorientada que l'Estat espanyol, però aquest ho està més que Europa.

"Espanya està malament, perquè ha exagerat més que els altres", ha considerat. Al seu parer, l'Estat ha passat de ser un país "modestet, amb complexos" a un país "de primera línia", però alhora "molt ostentós".

Pujol ha apuntat que abans la marca Espanya venia, però ara no ho fa, perquè "s'ho ha cregut massa", i ha recordat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "anava traient pit d'una manera extraordinària" quan deia que Espanya ja havia passat al davant d'Itàlia. "Estava cantat que acabaríem malament", ha sentenciat.


El govern espanyol no mana, Europa existeix

Ferm defensor d'Europa, Pujol ha subratllat que una de les conseqüències positives d'aquesta crisi és que s'ha demostrat que Europa existeix.

El govern espanyol, ha dit, "no mana", perquè el president i la ministra d'Economia es dediquen a obeir ara les ordres europees, "i se senten molt alleugerits ells perquè sabien que havien de fer coses així però no s'atrevien a fer-ho". "Vostè creu que el govern espanyol, i més l'actual que tenim, hauria pres la meitat de la meitat de les mesures que ha pres? No", ha exclamat.

Una de les coses que ha de tenir el lideratge, ha continuat, és assumir la responsabilitat i les contrarietats. "Si has de pujar aquesta muntanya has d'assumir que et cansaràs", ha posat com a exemple.

També ha demanat honestedat, perquè l'Estat espanyol no seria el que és ara sense l'ajuda europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.