Política

La Generalitat aplicarà al sector públic la reducció salarial que marqui el decret de l'Estat

El conseller Castells respon a ERC que la mesura no és mimètica sinó que convé per reduir el dèficit i diu a ICV-EUiA que "el govern no ha de convocar una reunió de tres partits", sinó que "ha d'actuar" en funció de l'interès general

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha avançat aquest dimarts que la Generalitat aplicarà la reducció salarial que l'Estat determini als funcionaris i personal del sector públic, com una de les mesures destinades a la reducció del dèficit. El titular d'Economia ha advertit que el govern contribuirà a la reducció de plantilles per la via de no proveir les places que quedin vacants, així com una ralentització i congelació de les inversions, i un increment d'un punt en impostos com les transmissions patrimonials i d'un 0,2% els actes jurídics i documentats, que afecten les hipoteques.

Castells no ha concretat el detall de les mesures que adoptarà la Generalitat, que ha supeditat a allò que estableixi el decret llei que aprovarà el govern de l'Estat aquesta mateixa setmana. El titular d'Economia ha negat que s'hagin produït tensions al govern en relació a les mesures d'austeritat, contràriament al que havien avançat ERC i ICV-EUiA.

ERC exigeix que no s'apliqui de forma "mimètica" les disposicions de l'Estat i ICV-EUiA reclama mesures que no tinguin costos socials i s'adrecin als grans patrimonis i a la lluita contra el frau fiscal, a més de consensuar les mesures dins el tripartit. Castells ha respost que "el govern no ha de convocar una reunió de tres partits", sinó que "ha d'actuar" en funció de l'interès general, en relació a la pretensió d'ICV-EUiA.

Castells ha afirmat rotundament que l'executiu de la Generalitat té el "compromís clar" que les mesures s'han d'aplicar, després de rebutjar les acusacions a les autonomies de ser qui genera el dèficit del sector públic estatal. Segons el conseller, és "clau" reduir el dèficit autonòmic del 2% a l'1,1% el 2013, però ha recordat que la magnitud global del dèficit estatal és de l'11,2 per cent i ha de ser retallat fins al 3% d'aquí a tres anys.

Castells ha avançat els cinc grans eixos del pla d'austeritat de la Generalitat. El primer, conseqüent amb l'anunci de José Luis Rodríguez Zapatero, és la reducció d'un 5% de promig en les retribucions i altres despeses de personal, que en el cas d'alts càrrecs arribarà al 15%. El conseller d'Economia ha advertit que la retallada haurà d'afectar el conjunt del sector públic i hi ha inclòs els serveis concertats.

La reducció de despeses de funcionament i de serveis serà el segon àmbit, i també aplicarà el mateix criteri que l'Estat pel que fa a l'eliminació de la retroactivitat en els serveis de dependència i de salut, seguint la línia del pacte d'Estat assolit el març passat pel que fa la despesa farmacèutica i sobre plantilles.

Castells ha estat igualment contundent en afirmar que les mesures d'austeritat bloquejaran la posta en funcionament de nous serveis i en l'aplicació d'inversions. Segons el conseller, el govern pretén mantenir els projectes previstos, però amb un alentiment i gradualitat de les execucions en curs, i restringir les noves licitacions.

El conseller d'Economia ha recordat que el govern de la Generalitat porta dos anys aplicant mesures d'austeritat i de contenció de la despesa i ha apel·lat a la "comprensió" dels ciutadans pel que fa a l'aplicació de mesures "equitatives".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.