Política

ICV força el tripartit a seguir negociant sobre successions

Castells adverteix als ecosocialistes que només una reforma dràstica de l'impost evitarà la desaparició d'aquest tribut

La reforma de l'impost de successions segueix sent la patata calenta del tripartit, sense que els socis de govern acabin de dibuixar una sortida que no posi en perill la unitat de vot dels grups del govern al proper ple del Parlament. ICV va seguir pressionant ahir perquè l'executiu no doni per tancada l'esmena de modificació del tribut que presentarà a la llei d'acompanyament dels pressupostos. L'últim dia per entrar-la al registre del Parlament és dimecres. Les converses seguiran al llarg del cap de setmana.

El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, va sortir ahir a rebutjar públicament la proposta d'Economia, que ja ha rebut el plàcet dels republicans. Herrera, en declaracions a Catalunya Ràdio, va suggerir que la seva formació no marxava del govern , malgrat les divergències, "per responsabilitat" davant la imminència de les eleccions i la sentència del TC sobre l'Estatut.

"Estem a un any de les eleccions i tenim una sentència que pot sortir en qualsevol moment. Les forces polítiques han de tenir una dosi de responsabilitat i a la vegada de conviccions i hem de garantir l'estabilitat del govern", va insistir. Herrera sosté que no pot passar que un govern d'esquerres a vegades giri a la dreta. "No trencarem però estem molt preocupats", va dir al matí.

Nova reunió

Precisament, al matí hi va haver nova reunió al departament d'Economia dels negociadors del tripartit, però sense gaires avenços després de més de dues hores de converses. La conselleria de Castells va fer simulacions de l'impacte en la recaptació d'aquest tribut que tindria la contraproposta dels ecosocialistes. Els números del departament no acaben d'encaixar amb els de la formació que lidera Saura. Mentre els socialistes s'esforcen a assegurar que l'impacte de la proposta d'ICV dista poc de la pactada per PSC i ERC, els ecosocialistes no comparteixen aquestes xifres. Els socialistes consideren que la fórmula d'ICV exclouria un 90 per cent dels que paguen l'impost i la d'Economia un 95%. A partir del 2012, Economia deixaria de recaptar per aquest tribut segons la seva proposta un 64 per cent, i seguint la d'ICV, segons fonts coneixedores de la negociació, un 52%, tot i que els ecosocialistes tindrien xifres molt inferiors de pèrdua de recaptació, si es seguís la seva oferta. Davant d'això, s'haurien emplaçat a seguir intercanviant dades. Economia, a la reunió, no va apuntar fins on estaria disposada a flexibilitzar la seva posició.

ERC, per la seva banda, dóna per tancat el pacte després d'acordar amb la conselleria algunes rebaixes sobre col·lectius concrets que aportarà beneficis fiscals a joves sectors i en l'àmbit de l'acció social.

La prova de cotó fluix
Davant aquest escenari, el conseller d'Economia, Antoni Castells, va avisar ICV que la seva oposició a la reforma dràstica que plantegen PSC i ERC contribueix a fer més difícil la supervivència del tribut. Castells, que insisteix que el consens no ha de ser el preu per desnaturalitzar la reforma, va criticar que la prova del cotó fluix que ha de determinar si és acceptable sigui dir que qui pot heretar patrimonis de 250.000 euros a 500.000 euros no han de quedar exempts de l'impost. Per a ell, aquests són patrimonis "bastant raonables" que hereten moltes famílies de classe mitjana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.